Direct naar content gaan

Samenvatting

De exploitant van een computerservicebureau heeft in 2003 uit Japan royalty’s ontvangen en in zijn aangifte reductie ter voorkoming van dubbele belasting geclaimd ter zake van die royalty’s. Bij de aanslagregeling is een fout gemaakt waardoor als aftrek elders belast inkomen een bedrag van 143.333 euro in aanmerking is genomen in plaats van 28.204 euro. In geschil is of deze fout met navordering kan worden hersteld. Het Hof heeft geoordeeld dat sprake is van een met een schrijf- of tikfout gelijk te stellen vergissing. Gelet op het verschil in het te betalen belastingbedrag had de belastingplichtige voorts onmiddellijk moeten begrijpen dat de inspecteur bij het vaststellen van de aanslag een vergissing heeft begaan. De navorderingsaanslag is daarom volgens het Hof terecht opgelegd.
De klachten van de belastingplichtige tegen het oordeel van de Hof inzake de navorderingsaanslag kunnen niet tot cassatie leiden. Deze doet de Hoge Raad af met toepassing van artikel 81 van de Wet RO.
Het Hof is niet toegekomen aan de beoordeling van de heffingsrente omdat geen bezwaar is gemaakt tegen de beschikking inzake de heffingsrente. Dat is onterecht, aldus de Hoge Raad. Het bezwaar tegen een belastingaanslag moet immers tevens worden opgevat als bezwaar tegen een op hetzelfde aanslagbiljet vermelde beschikking inzake heffingsrente die met de aanslag samenhangt. Ervan uitgaande dat het uitsluitend aan een vergissing van de belastingdienst is te wijten dat het nagevorderde bedrag niet meteen bij de vaststelling van de primitieve aanslag is geheven, verzet het zorgvuldigheidsbeginsel zich ertegen dat over het nagevorderde bedrag heffingsrente in rekening wordt gebracht. Het cassatieberoep wordt gegrond verklaard.

Metadata

Rubriek(en)
Inkomstenbelasting
Belastingtijdvak
2003
Instantie
HR
Datum instantie
1 oktober 2010
Rolnummer
09.04669
ECLI
ECLI:NL:HR:2010:BN8729
bwbid=bwbr0&artikel=16,bwbid=bwbr0&artikel=30f,bwbr0002320&artikel=30fc&lid=3

Naar de bovenkant van de pagina