Direct naar content gaan

Samenvatting

Stichting X is een woningcorporatie die woningen verhuurt, verkoopt en beheert. Naast woningen verhuurt X ook kamers, bedrijfseenheden voor maatschappelijke zorg, winkels, kantoorpanden, garages en bergruimten. Vanaf 1 januari 2008 is X integraal belastingplichtig voor de vpb.

De gezamenlijke woningcorporaties hebben op 15 januari 2007 en op 23 januari 2009 met de Belastingdienst zogenoemde vaststellingsovereenkomsten Belastingplicht Woningcorporaties gesloten (hierna te noemen: VSO1 en VSO2). In de VSO’s zijn onder andere afspraken opgenomen in het kader van de openingsbalans. X heeft VSO1 en VSO2 ondertekend.

X heeft ter zake van transitorische rente op haar fiscale openingsbalans in haar aangifte vpb 2008 een voor haar – naar later bleek – ongunstig standpunt ingenomen. Aangezien de aanslag vpb 2008 definitief is geworden en haar ambtshalve vermindering is geweigerd, komt X op tegen de aanslag vpb 2009, waarin zij alsnog het voor haar gunstige standpunt heeft verwerkt hetgeen door de Inspecteur niet is geaccepteerd. X voert bij Rechtbank Gelderland in de eerste plaats aan dat sprake is van een foutenleerfout die in het oudste openstaande jaar – het onderhavige jaar – dient te worden hersteld. Volgens de Rechtbank is echter geen sprake van een fout in de zin van de foutenleer. De wijze waarop X aangifte heeft gedaan is in lijn met VSO2, meer in het bijzonder met de tekst en de bedoeling van artikel 2.8.1 VSO2. De Inspecteur heeft ook geen beginselen van behoorlijk bestuur geschonden, aldus de Rechtbank. Het beroep is ongegrond.

Met ingang van 1 januari 2008 zijn de reguliere woningcorporaties integraal vennootschapsbelastingplichtig geworden. Dit betekent, dat de waarde in het economische verkeer (marktwaarde) van de op 1 januari 2008 bestaande leningenportefeuille op de fiscale openingsbalans opgenomen diende te worden. In feite betreft dit de contante waarde van de toekomstige rente- en aflossingskasstromen. De sectoraal voorbereide en vervolgens tussen individuele corporaties en de Belastingdienst gesloten vaststellingsovereenkomst (hierna: VSO) die ziet op de implementatie van de integrale vennootschapsbelastingplicht bevat hiervoor berekeningsvoorschriften.
Voor het verschil tussen marktwaarde van de lening enerzijds en de balanswaardering van de lening anderzijds ontstaat een agio of disagio. Daarbij is van belang, dat de VSO voorschrijft dat de overlopende rente conform de jaarrekening op de fiscale balans opgenomen dient te worden. De balanswaardering van de lening bestaat dus uit de nominale waarde plus de overlopende rente.
De amortisatie van het disagio of de vrijval van het agio bewerkstelligt dat de feitelijk betaalde rente op de per 1 januari 2008 bestaande leningenportefeuille wordt gecorrigeerd tot het markrenteniveau op 1 januari 2008. Al met al ontstaat hierdoor een sluitend systeem.

Het probleem

Metadata

Rubriek(en)
Vennootschapsbelasting
Belastingtijdvak
2009
Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum instantie
18 mei 2017
Rolnummer
15/7325
ECLI
ECLI:NL:RBGEL:2017:2735
Auteur(s)
Gert-Jan de Ruiter
Deloitte
NLF-nummer
NLF 2017/1395
Aflevering
22 juni 2017
Judoreg
NFB533
bwbr0011353&artikel=3.8,bwbr0011353&artikel=3.8

Naar de bovenkant van de pagina