Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

De gemeente Borne heeft aan een inwoner voor de jaren 2001, 2002 en 2003 telkens twee op één aanslagbiljet verenigde aanslagen afvalstoffenheffing en rioolrecht opgelegd. Het gaat om een woning die eigendom is van de dochter van de inwoner. De inwoner en zijn vrouw hebben in die woning het exclusieve gebruik van een op de begane grond gelegen keuken, woonkamer, slaapkamer, toilet en doucheruimte. In gemeenschappelijk gebruik zijn onder meer de kelder, de bijkeuken en een hal. Voor het Hof is in geschil of het gedeelte van de inwoner en zijn vrouw voor de toepassing van de beide heffingen als een zelfstandig belastbaar object kan worden aangemerkt.
Het Hof oordeelt van niet, omdat dit gedeelte blijkens de indeling en de inrichting niet is bestemd voor het voeren van een particuliere huishouding. Hierbij heeft het Hof met name van belang geacht dat de slaapkamer en het toilet slechts via de gemeenschappelijke hal bereikbaar zijn. Tegen dit oordeel heeft Borne cassatieberoep ingesteld. Volgens de Hoge Raad geeft het oordeel van het Hof met betrekking tot de aan de inwoner opgelegde aanslagen in de afvalstoffenheffing blijk van een onjuiste rechtsopvatting. Als perceel in de zin van de Verordening reinigingsheffingen is aan te merken een gedeelte van een onroerende zaak dat blijkens indeling en inrichting is bestemd voor het voeren van een particuliere huishouding waarin geregeld afvalstoffen kunnen ontstaan (vgl. HR 19 december 2003, nr. 38874, BNB 2004/101, inzake de aan de inwoner opgelegde aanslagen in de afvalstoffenheffing en de rioolrechten voor het jaar 2000). In deze maatstaf ligt niet besloten dat reeds de omstandigheid dat de bij de inwoner en zijn echtgenote in gebruik zijnde vertrekken zijn gescheiden door een in gemeenschappelijk gebruik zijnde hal, verhindert het gedeelte van de inwoner en zijn echtgenote aan te merken als perceel in de hiervoor bedoelde zin.
Voor wat betreft het rioolrecht speelt het begrip perceel geen rol, maar gaat het erom of het gedeelte van de inwoner en zijn echtgenote een (zelfstandig gedeelte van een) eigendom vormt. Het Hof heeft geoordeeld dat dat niet het geval is omdat het gedeelte van de inwoner en zijn echtgenote blijkens zijn indeling niet bestemd is om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Dit oordeel geeft geen blijk van een onjuiste rechtsopvatting, aldus de Hoge Raad. Het cassatieberoep van Borne wordt gegrond verklaard voor zover het de aanslagen afvalstoffenheffing betreft.

Metadata

Rubriek(en)
Lokale heffingen
Belastingtijdvak
2001-2003
Instantie
HR
Datum instantie
29 februari 2008
Rolnummer
41.671
ECLI
ECLI:NL:HR:2008:BC5343

Naar de bovenkant van de pagina