Direct naar content gaan

Samenvatting

Stichting Harmonisch Leven (hierna: SHL) bevordert de beoefening van de TM(Transcendente Meditatie)-sidhi-techniek, zoals geleerd door Maharishi Mahesh Yogi, in Nederland. SHL is in 1988 begonnen met het realiseren van een woonwijk in een plaats in Nederland. SHL onderhoudt de woonwijk en haar voorzieningen door het verstrekken van subsidies aan een basisschool, biologische winkel en vegetarisch restaurant. Daarnaast organiseert en ondersteunt SHL TM-activiteiten.

De Inspecteur heeft bij beschikking van 6 maart 2012 aan SHL meegedeeld dat zij per 1 juli 2012 niet langer zal worden aangemerkt als een anbi.

Voor Hof Arnhem-Leeuwarden was onder meer in geschil of de werkzaamheden van SHL rechtstreeks erop zijn gericht het algemeen nut te dienen. Voor het Hof was niet in geschil dat de statutaire doelstelling van SHL voldoet aan de in artikel 5b AWR gestelde vereisten. Het Hof heeft geoordeeld dat bij de verrichte activiteiten primair de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers voorop staat, zodat het particuliere belang en niet rechtstreeks het algemeen nut wordt gediend.

SHL heeft cassatieberoep ingesteld en volgens de Hoge Raad is dat gegrond.

Het Hof is ervan uitgegaan dat SHL volgens haar statutaire doelstelling uitsluitend of nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt. De door het Hof vastgestelde feiten laten geen andere conclusie toe dan dat de activiteiten van SHL in ieder geval deels binnen haar statutaire doelstelling vallen. Tegen die achtergrond is zonder nadere motivering, die ontbreekt, niet begrijpelijk ’s Hofs oordeel dat geen van de feitelijke activiteiten van SHL rechtstreeks erop is gericht enig in artikel 5b, lid 3, AWR genoemd algemeen nut te dienen. De Hoge Raad merkt daarbij op dat voor het beogen van het algemeen nut niet vereist is dat gunstige maatschappelijke effecten van de activiteiten van de instelling aannemelijk worden gemaakt.

De zaak is verwezen naar Hof Den Bosch.

Stichting Harmonisch Leven (SHL) te Lelystad heeft tot doel heeft het scheppen van de mogelijkheid Transcendente Meditatie (TM) en het TM-Sidhi programma te beoefenen om het collectieve bewustzijn van de Nederlandse bevolking te beïnvloeden door negatieve tendenzen te laten verdwijnen en om te buigen in positieve ontwikkelingen. Het TM-sidhi programma is een TM-techniek voor gevorderden die de integratie en ontwikkeling van de volledige hersenen versnelt tot men tot een toestand van perfectie komt. SHL dient volgens de inspecteur wel statutair het algemeen belang, maar feitelijk slechts particuliere belangen omdat zij primair gericht is op de persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaar van TM. Rechtbank Noord-Nederland is het hiermee eens omdat de activiteiten in hoofdzaak erop zien dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan TM en dat het aanbieden van huisvesting één van de ondersteunende activiteiten is. Gelet hierop worden, naar het oordeel van de Rechtbank, met de activiteiten in hoofdzaak de particuliere consumptieve belangen van de deelnemers gediend. Hof Arnhem-Leeuwarden volgt dit oordeel: SHL beoogt volgens haar statutaire doelstelling het algemeen nut, maar haar activiteiten dienen het particuliere belang van de deelnemers. Bovendien heeft SHL niet aannemelijk gemaakt dat er positieve effecten zijn op onder andere afname van criminaliteit, economische vooruitgang en positieve ontwikkeling van de verkeersveiligheid. Ook merkt het Hof op dat verhuur van woningen plaatsvindt tegen marktconforme tarieven, hetgeen volgens het Hof niet bijdraagt aan het bewijs dat SHL voldoet aan de kwalitatieve eis.

De Hoge Raad maakt mijns inziens terecht korte metten met de motivering van het Hof: nu vaststaat dat SHL statutair nagenoeg uitsluitend het algemeen nut beoogt, laten de vastgestelde feiten geen andere conclusie toe dan dat deze activiteiten in ieder geval deels binnen haar statutaire doelstelling vallen. Dan is het onbegrijpelijk dat het Hof oordeelt dat geen van die activiteiten rechtstreeks erop is gericht om enig algemeen nut te dienen. De Hoge Raad merkt fijntjes op dat voor beogen van algemeen nut niet is vereist dat gunstige maatschappelijke effecten van de activiteiten van de instelling aannemelijk worden gemaakt. Gelukkig maar, want er zijn ongetwijfeld anbi’s die heus wel algemeen nut beogen, maar waarbij het maar de vraag is of er gunstige maatschappelijke effecten zijn. Impactmeting kan dus weliswaar heel nuttig zijn voor de anbi en haar donateurs, maar is dus geen fiscaal anbi-vereiste.

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Belastingtijdvak
1 juli 2012 e.v.
Instantie
HR
Datum instantie
24 november 2016
Rolnummer
15/04990
ECLI
ECLI:NL:HR:2016:2666
Auteur(s)
Sabine de Wijkerslooth-Lhoëst
EY/Tilburg University
NLF-nummer
NLF 2016/0876
Aflevering
22 december 2016
Judoreg
NFB181
bwbr0002320&artikel=5b

Naar de bovenkant van de pagina