Direct naar content gaan

Samenvatting

Belastingadviseur X is op 8 maart 2017 door Rechtbank Amsterdam strafrechtelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar wegens het opzettelijk een bij de belastingwet voorziene aangifte onjuist doen, terwijl het feit ertoe strekt dat te weinig belasting wordt geheven, meermalen gepleegd.

Tevens heeft de Rechtbank hem gedurende drie jaar een beroepsverbod opgelegd.

Op 22 mei 2018 heeft Hof Amsterdam X veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het beroepsverbod is daarbij niet gehandhaafd.

Bij besluit van 23 oktober 2018 heeft de plaatsvervangend directeur Midden- en Kleinbedrijf van de Belastingdienst belastingadviseur X geweigerd als gemachtigde voor de duur van drie jaar.

De voorzieningenrechter van Rechtbank Midden-Nederland heeft het door X tegen dit besluit ingestelde beroep ongegrond verklaard. Tegen dit oordeel heeft X hoger beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, maar die bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Volgens de Belastingdienst dient de weigering van X als gemachtigde mede ter bescherming van belastingplichtigen. De weigering als gemachtigde is geen algeheel beroepsverbod. De weigering houdt slechts in dat hij niet bij de Belastingdienst als gemachtigde kan optreden. De meeste taken, zoals adviserende taken, kan X nog steeds verrichten. Zo is hij naast zijn werkzaamheden als belastingadviseur als extern adviseur verbonden aan een advieskantoor.

X heeft daartegenover gesteld dat hij voor een groot deel van zijn inkomen afhankelijk is van zijn werkzaamheden als belastingadviseur en dat hij zijn gedrag heeft gebeterd. Nog daargelaten dat X zijn stellingen niet heeft onderbouwd en dat de Belastingdienst die stellingen gemotiveerd heeft betwist, is de Afdeling van oordeel dat de Belastingdienst aan het belang om X als gemachtigde te weigeren een groter gewicht heeft mogen toekennen dan aan het belang van X om zijn werkzaamheden als gemachtigde voort te zetten.

Belanghebbende heeft een eigen belastingadviesbureau en is daarnaast verbonden als extern adviseur aan een ander advieskantoor. Op een gegeven moment krijgt belanghebbende te horen dat de Belastingdienst hem voor drie jaar weigert als gemachtigde. De Belastingdienst heeft aan zijn besluit ten grondslag gelegd het arrest van de strafkamer van Hof Amsterdam waarin belanghebbende is veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf (waarvan vijf voorwaardelijk) wegens herhaaldelijke belastingfraude (onjuist doen van belastingaangiften). Het Hof heeft het door de Rechtbank opgelegde beroepsverbod van drie jaar niet gehandhaafd. De vraag is of de Belastingdienst terecht belanghebbende als gemachtigde mag weigeren.

Wet- en regelgeving

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Belastingtijdvak
2018 2021
Instantie
Raad van State
Datum instantie
28 augustus 2019
Rolnummer
201901854/1/A3
ECLI
ECLI:NL:RVS:2019:2886
Auteur(s)
Khadija Bozia
BNB Advocatuur
NLF-nummer
NLF 2019/2758
Aflevering
19 december 2019
Judoreg
NFB2937
bwbr0005537&artikel=2:2,bwbr0005537&artikel=4:8,bwbr0005537&artikel=4:11,bwbr0005537&artikel=4:12,bwbr0005537&artikel=6:22

Naar de bovenkant van de pagina