Direct naar content gaan

Samenvatting

De staatssecretaris van Financiën heeft het wetsvoorstel ter goedkeuring van het multilateraal instrument (MLI) tegen internationale belastingontwijking (Trb. 2017, 86 en Trb. 2017, 194) naar de Tweede Kamer gezonden. Met dit verdrag kan Nederland in één keer met ruim veertig landen antimisbruikbepalingen opnemen in belastingverdragen.

Het MLI maakt het voor landen mogelijk op een snelle en efficiënte wijze hun wederzijdse belastingverdragen aan te passen om belastingontwijking tegen te gaan, zonder dat hiervoor nieuwe onderhandelingen nodig zijn. Ook bevat het MLI maatregelen om conflicten over de uitleg van belastingverdragen sneller op te lossen.

De verwachting is dat de komende jaren nog meer verdragen kunnen worden aangepast. Dit hangt ervan af hoeveel andere landen het MLI zullen ratificeren.

De Nederlandse inzet om belastingontwijking met het MLI aan te pakken gaat verder dan die van veel andere landen, blijkt uit documenten die bij de OESO zijn gepubliceerd. Nederland heeft namelijk aangegeven meer antimisbruikmaatregelen via het MLI te willen implementeren dan de meeste andere landen. De belangrijkste antimisbruikbepalingen worden wel (als minimumstandaard) door alle verdragspartners geaccepteerd.

Voordat het MLI doorwerkt in de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten, moet het parlement hier nog mee instemmen. Ook moeten de landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten instemmen met de aanpassingen van dat verdrag.

Metadata

Rubriek(en)
Internationaal belastingrecht
Belastingtijdvak
2017
Instantie
MvF
Datum instantie
21 december 2017
Rolnummer
34 853
Auteur(s)
mr. dr. R.A. Bosman
Loyens & Loeff/Vrije Universiteit
dr. mr. M. van Dun
PwC/Universiteit van Amsterdam
mr. drs. A.H. Jorritsma
JSA Tax Consultancy
NLF-nummer
NLF 2018/0103
Aflevering
11 januari 2018
Judoregnummer
JCDI:NFB1091
,bwbr0002672&artikel=17&lid=3,bwbr0002672&artikel=17&lid=3

Naar de bovenkant van de pagina