Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

De Roemeense belastingautoriteiten hebben naar aanleiding van een controle vastgesteld dat Petrotel-Lukoil in de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2011 ‘stookolie 40/42S’ en ‘stookolie halffabricaat’ als verwarmingsbrandstof heeft gebruikt, zowel in haar technologische installaties voor de productie van energieproducten als in haar eigen warmte-krachtcentrale met het oog op het verkrijgen van stoom voor de productie van warmte en elektriciteit. Als gevolg van deze bevindingen hebben de Roemeense belastingautoriteiten op 18 december 2014 een besluit vastgesteld houdende de aanvullende heffing van accijns op het verbruik van de genoemde energieproducten in de warmte-krachtcentrale van Petrotel-Lukoil.

De Curte de Apel București (rechter in tweede aanleg Boekarest, Roemenië) heeft het HvJ om een prejudiciële beslissing over de tariefindeling verzocht.

A-G Szpunar merkt op dat de lidstaten belastingplichtigen uiteenlopende verplichtingen kunnen opleggen om belastingfraude en -ontwijking tegen te gaan. Deze maatregelen mogen er evenwel niet toe leiden dat producten waarvoor geharmoniseerde belastingregels gelden, worden belast op een wijze die in strijd is met het Unierecht. Het HvJ heeft zich reeds aldus over de belasting van energieproducten uitgesproken en zal in deze zaak de gelegenheid hebben om deze rechtspraak te bevestigen. Daarnaast heeft deze zaak betrekking op de wisselwerking tussen de heffing van belasting op energieproducten en op elektriciteit in de specifieke context van de productie van energieproducten voor het interne gebruik van de producent ervan.

De A-G geeft het HvJ in overweging om de prejudiciële vragen als volgt te beantwoorden:

  1. Artikel 21, lid 3, Richtlijn Energiebelastingen moet aldus worden uitgelegd dat het in de weg staat aan nationale bepalingen van een lidstaat, of de uitlegging daarvan, die de mogelijkheid bieden tot het belasten van energieproducten die worden geproduceerd binnen een bedrijf dat energieproducten produceert en die voor de doeleinden van deze productie worden gebruikt, ongeacht of zij rechtstreeks of via een ander product, zoals stoom of elektriciteit, worden gebruikt.
  2. Artikel 2, lid 3, eerste alinea, Richtlijn Energiebelastingen, gelezen in samenhang met het evenredigheidsbeginsel, moet aldus worden uitgelegd dat het in de weg staat aan nationale bepalingen of aan een nationale praktijk van een lidstaat die de mogelijkheid bieden tot het belasten van een energieproduct waarvoor in de richtlijn geen belastingniveau is vastgesteld en dat wordt gebruikt als verwarmingsbrandstof tegen het tarief voor motorbrandstof, indien de belastingplichtige heeft nagelaten om daarvoor een indeling voor belastingdoeleinden aan te vragen, en om dit belastingtarief ook na de indeling van dat product als verwarmingsbrandstof te handhaven.
Achtergrond

Deze zaak betreft de verenigbaarheid van de Roemeense heffing van accijns met de bepalingen van Richtlijn 2003/96 (Richtlijn Energiebelastingen). Deze richtlijn beoogt de energiebelastingen binnen de EU te harmoniseren door onder andere minimumbelastingniveaus voor bepaalde energieproducten vast te stellen en biedt kaders voor belastingvrijstellingen en -verlagingen. De EU-lidstaten kennen verschillende soorten belastingen op energieproducten en elektriciteit. De lidstaten kunnen zelf bepalen via welke heffingen ze de Richtlijn Energiebelastingen implementeren. In Nederland zijn de bepalingen van de Richtlijn Energiebelastingen onder andere geïmplementeerd via de Wet op de accijns en de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm).

Gebruik van energieproducten voor productie daarvan binnen eigen bedrijf

Metadata

Rubriek(en)
Milieu- en energieheffingen
Belastingtijdvak
2009-2011
Instantie
A-G HvJ
Datum instantie
15 mei 2019
Rolnummer
C‑68/18
ECLI
ECLI:EU:C:2019:422
Auteur(s)
Alexander Bosman
Loyens & Loeff/Vrije Universiteit
NLF-nummer
NLF 2019/1615
Aflevering
18 juli 2019
Judoreg
NFB2612
bwbv0001506&artikel=267,bwbv0001506&artikel=267

Naar de bovenkant van de pagina