Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie(47)
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent(1)

Samenvatting

De echtgenote van een man die in Duitsland een dienstbetrekking vervult, maar zelf geen inkomsten heeft, heeft voor het jaar 2002 een verzoek om voorlopige teruggaaf van de algemene heffingskorting ingediend. Zij heeft daarbij gebruik gemaakt van een formulier van de Belastingdienst waarbij aan de hand van een stroomschema bepaald wordt of iemand in aanmerking komt voor de teruggaaf. Ze is bij het invullen, in overeenstemming met de vraagstelling, uitgegaan van de inkomsten van haar echtgenoot, in plaats van de daarover betaalde Nederlandse inkomstenbelasting (IB). Naar aanleiding van het verzoek is aan de echtgenote een voorlopige teruggaaf verleend van 1.648 euro. Zij heeft daar echter geen recht op omdat de man over zijn Duitse inkomen in Nederland slechts een bedrag van 139 euro IB is verschuldigd. Aan de echtgenote is daarom een definitieve aanslag over 2002 opgelegd waarbij een heffingskorting wordt verleend van 139 euro. Dit leidt tot een terug te betalen bedrag van 1.509 euro. Daarbij is 166 euro heffingsrente in rekening gebracht.
Het Hof heeft geoordeeld dat het vertrouwensbeginsel verbiedt dat de inspecteur de voorlopig verleende teruggaaf met een definitieve aanslag ongedaan maakt. Het is er daarbij van uitgegaan dat de echtgenote voor het jaar 2002 op elektronische wijze een verzoek om voorlopige teruggaaf heeft gedaan.
De staatssecretaris heeft tegen de uitspraak van het Hof cassatieberoep ingesteld.
De Hoge Raad stelt voorop dat het Hof er kennelijk vanuit is gegaan dat de echtgenote het verzoek om een voorlopige teruggaaf elektronisch heeft ingediend maar daaraan voorafgaand het papieren formulier van de belastingdienst heeft gebruikt om te beoordelen of zij in aanmerking kwam voor de teruggaaf. Volgens de Hoge Raad is dit een begrijpelijk uitgangspunt dat geen nadere motivering behoefde.
De Hoge Raad oordeelt voorts dat in casu geen sprake is van een bewuste standpuntbepaling van de fiscus dan wel van een toezegging maar slechts van een (mogelijk onjuiste) inlichting. Hij concludeert dat de onderhavige onjuiste algemene voorlichting niet voor rekening van de fiscus komt. Het Hof heeft het beroep op het vertrouwensbeginsel derhalve ten onrechte gehonoreerd.
De Hoge Raad beoordeelt vervolgens of de echtgenote heffingsrente is verschuldigd.
Het onderhavige verzoek om voorlopige teruggaaf is door de echtgenote ingediend op basis van de onjuiste voorlichting op het papieren formulier. Deze voorlichting is niet zo duidelijk in strijd met een juiste wetstoepassing, dat ze redelijkerwijs de onjuistheid daarvan had kunnen en moeten beseffen. Ze behoorde zich ook niet anderszins van de onjuistheid van deze voorlichting bewust te zijn. Wel maakt de toelichting op het verzoek om een voorlopige teruggaaf melding van de voorwaarde dat de partner voldoende IB en PH betaalt over zijn inkomen maar daarbij is niet vermeld dat het moet gaan om Nederlandse heffing. Aangezien ook geen uitzonderingen worden vermeld, behoefde de echtgenote volgens de Hoge Raad daaruit niet af te leiden dat een juiste beantwoording van de vragen in het papieren formulier in haar geval tot een onjuiste conclusie zou leiden.
Het voorgaande leidt tot de slotsom dat de echtgenote uitsluitend als gevolg van onjuiste voorlichting door de Belastingdienst ten onrechte de voorlopige teruggaaf heeft aangevraagd en gekregen en hierdoor heffingsrente verschuldigd is geworden. Onder deze omstandigheden verzet het zorgvuldigheidsbeginsel zich ertegen dat heffingsrente in rekening wordt gebracht. De beschikking heffingsrente wordt daarom vernietigd.
Het cassatieberoep wordt gegrond verklaard. Nagenoeg conform A-G IJzerman.

Metadata

Rubriek(en)
Inkomstenbelasting
Belastingtijdvak
2002
Instantie
HR
Datum instantie
24 september 2010
Rolnummer
08/03539
ECLI
ECLI:NL:HR:2010:BM1206
ECLI:NL:PHR:2010:BM1206
bwbid=bwbr0&artikel=8.8,bwbid=bwbr0&artikel=8.9

Naar de bovenkant van de pagina