Direct naar content gaan

Samenvatting

X (belanghebbende) exploiteert een smartshop en verkoopt onder meer magic mushrooms (magische truffels). Magische truffels zijn geen echte truffels of paddenstoelen, maar zijn sclerotia: schimmels die tussen de zwamdraden van bepaalde paddenstoelen onder de grond door groeien. De sclerotia worden meestal rauw gegeten.

Sclerotia zijn populair geworden in Nederland nadat de verkoop van zowel verse als gedroogde paddo’s werd verboden in 2008. Paddo’s is een verzamelnaam voor verschillende soorten paddenstoelen met een bewustzijnsveranderende of hallucinerende werking. Sclerotia bevatten dezelfde psychoactieve stoffen als paddo’s en hebben dan ook een met paddo’s vergelijkbaar hallucinerend effect. Verkoop van verse sclerotia, zoals magische truffels, is echter niet verboden.

In geschil is of het verlaagde btw-tarief van toepassing is op de levering van magische truffels. Meer specifiek is in geschil of magische truffels voedingsmiddelen zijn als bedoeld in tabel I, post a.1, Wet OB 1968.

Dat is volgens Rechtbank Gelderland niet het geval.

De Rechtbank stelt voorop dat magische truffels om hun hallucinerende werking worden geconsumeerd. Met dit vooruitzicht worden zij ook aangeboden door X. Niet gesteld kan worden dat de magische truffels dienen voor de instandhouding, de werking en de ontwikkeling van het menselijk organisme, nu deze in het bijzonder worden geconsumeerd om hun hallucinerende werking. De enkele omstandigheid dat de producten oraal worden ingenomen en enige voedingswaarde hebben, is niet voldoende om ze te kwalificeren als voedingsmiddel.

Het beroep van X op het rechtszekerheidsbeginsel en vertrouwensbeginsel slaagt niet. De Rechtbank ziet ook geen aanleiding om prejudiciële vragen te stellen.

Het beroep is ongegrond.

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
1 juli 2019 tot en met 30 september 2019
Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum instantie
8 juni 2022
Rolnummer
20/2956
ECLI
ECLI:NL:RBGEL:2022:3460
NLF-nummer
NLF 2022/1407
Aflevering
21 juli 2022
bwbr0002629&artikel=9,bwbr0002629&artikel=9

Naar de bovenkant van de pagina