Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

X (belanghebbende) vervaardigt gesneden glasvezels. Deze worden door haar afnemers gebruikt als versterkingsmateriaal in kunststoffen. Voor de productie van de gesneden glasvezels worden de benodigde grondstoffen gemengd en daarna in een glasoven omgesmolten tot vloeibaar glas.

X gebruikt aardgas onder meer voor het productieproces dat plaatsvindt in de glasovens, voorhaarden, wervelbeddrogers en bakovens. Zij heeft om teruggaaf verzocht van de door haar betaalde energiebelasting (EB) en opslag duurzame energie (ODE) voor zover het betreft het aardgasverbruik van de glasovens, voorhaarden, wervelbeddrogers en bakovens.

De Inspecteur stelt dat het aardgasverbruik in de wervelbeddrogers en de bakovens niet onder de vrijstelling van artikel 64, lid 4, Wbm valt. Volgens de Inspecteur dient de vrijstelling restrictief uitgelegd te worden. Deze is volgens de Inspecteur alleen van toepassing op de fasen van een productieproces waarbij sprake is van een chemische reactie. Rechtbank Noord-Nederland is het niet eens met de beperkte uitleg van de Inspecteur. De vrijstelling is ook van toepassing op het gasverbruik van de wervelbeddrogers en bakovens, zodat X aanspraak kan maken op een aanvullende teruggaaf van EB en ODE.

Metadata

Rubriek(en)
Milieu- en energieheffingen
Belastingtijdvak
2e en 3e kwartaal 2019
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum instantie
3 juni 2022
Rolnummer
21/496; 21/497
ECLI
ECLI:NL:RBNNE:2022:1777
NLF-nummer
NLF 2022/1868
Aflevering
22 september 2022
bwbr0007168&artikel=64,bwbr0007168&artikel=64

Naar de bovenkant van de pagina