Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Op 7 oktober 2019 is op www.internetconsultatie.nl het consultatiedocument ‘Aanwijzing van laagbelastende staten 2020’ van start gegaan.

Om uitvoering te geven aan maatregelen tegen belastingontwijking, stelt de staatssecretaris jaarlijks bij ministeriële regeling vast welke staten worden aangewezen als laagbelastend en/of niet-coöperatief (de Regeling). Laagbelastende staten zijn staten zonder winstbelasting of met een statutair tarief van minder dan 9%. Niet-coöperatieve staten zijn staten die zijn opgenomen op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden.

In december 2019 worden de wijzigingen in de Regeling die van toepassing is in (boekjaren die aanvangen in) het kalenderjaar 2020 vastgesteld en gepubliceerd. Door middel van deze consultatie wordt aan belangstellenden de gelegenheid gegeven om te reageren op de door de staatssecretaris voorgenomen aanwijzing van laagbelastende staten. De aanwijzing van niet-coöperatieve staten gebeurt op basis van de in EU-verband vast te stellen lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden en maakt geen deel uit van deze consultatie.

Voorgenomen aanwijzing laagbelastende staten

Op basis van de bij het ministerie van Financiën op dit moment beschikbare gegevens hebben de hieronder genoemde staten geen winstbelasting of een winstbelasting met een statutair tarief van minder dan 9%. De staatssecretaris is daarom voornemens om deze staten voor het kalenderjaar 2020 aan te wijzen als laagbelastende staten:

Anguila, Bahama’s, Bahrein, Barbados, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Turkmenistan, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en Verenigde Arabische Emiraten.

Ten opzichte van de voor het kalenderjaar 2019 aangewezen laagbelastende staten worden hiermee twee nieuwe staten (Barbados en Turkmenistan) aangewezen en worden twee staten (Belize en Saudi-Arabië) niet langer als laagbelastende staten aangewezen.

De einddatum van de consultatie is 8 november 2019.

De lijst van laagbelastende en niet-coöperatieve landen is voor het eerst vastgesteld op 31 december 2018. Deze lijst is op dit moment van belang bij de toepassing van de CFC-wetgeving en voor het nieuwe rulingbeleid. Gelet op het wetsvoorstel ‘Bronbelasting 2021’ zal deze lijst vanaf 2021 ook van belang zijn voor de per die datum in te voeren bronbelasting op rente en royalty’s. De lijst is van belang voor boekjaren die starten op of na 1 januari 2019 en zal worden herzien per 31 december 2019. De consultatie bevat een voorstel voor de nieuwe/aangepaste lijst. Deze nieuwe lijst zal vervolgens gelden voor boekjaren startend op of na 1 januari 2020.

De lijst bestaat uit twee delen: de laagbelastende landen en de niet-coöperatieve landen. De laagbelastende landen (‘Nederlandse zwarte lijst’) zijn landen die een winstbelasting heffen tegen een tarief van minder dan 9%. Uitgangspunt voor de beoordeling is de wet- en regelgeving van deze landen per 1 oktober van het jaar dat voorgaat aan het jaar waarop de lijst van toepassing is. De niet-coöperatieve landen (‘EU-zwarte lijst’) wordt in EU-verband vastgesteld. De EU-zwarte lijst zoals deze geldt op 31 december geldt als beslissende lijst voor toepassing van de Nederlandse wet in het daaropvolgende boekjaar. Op de EU-zwarte lijst staan op dit moment negen landen, op de in met de consultatie voorgestelde Nederlandse zwarte lijst zestien landen. Vanuatu komt voor op beide lijsten.

Metadata

Rubriek(en)
Belastingplan 2020
Internationaal belastingrecht
Belastingtijdvak
2020 e.v.
Instantie
MvF
Datum instantie
6 oktober 2019
Auteur(s)
Anne Jorritsma
Meijburg & Co
NLF-nummer
NLF 2019/2260
Aflevering
17 oktober 2019
Judoreg
NFB2795

Naar de bovenkant van de pagina