Samenvatting
Tijdens de stemmingen over het wetsvoorstel ‘Belastingplan 2025’ heeft de Tweede Kamer de volgende moties aangenomen:
- 36 602, 100: Deze motie verzoekt de regering om bij aanpassingen in het belastingstelsel per maatregel een rechtsvergelijkend onderzoek uit te voeren naar de internationale en Europese verhoudingen en de Kamer hierover te informeren.
- 36 602, 101: Deze motie verzoekt de regering om in toekomstige grenseffectenrapportages specifiek aandacht te besteden aan een mogelijke daling in verkoopvolumes en de oorzaken daarvan.
- 36 602, 102: Deze motie verzoekt de regering om de beleidsoptie voor gunstige fiscale behandeling van aandelenopties voor werknemers bij start-ups en scale-ups uit te werken. Doel is om Nederlandse bedrijven internationaal concurrerende arbeidsvoorwaarden te bieden, inclusief een gematigd belastingtarief en gunstige drempels voor aanmerkelijk belang, vergelijkbaar met andere Europese landen. De Kamer wil hierover vóór 1 juli 2025 worden geïnformeerd.
- 36 602, 103: Deze motie verzoekt de regering om te onderzoeken hoe Nederland een systeem van duurzame innovatiekredieten, zoals qualified refundable tax credits, kan invoeren ter ondersteuning van het investerings- en groeiklimaat. Het doel is om het Nederlandse bedrijfsleven concurrerend te houden voor innovatieve bedrijven. De Kamer dient hierover vóór 1 juli 2025 geïnformeerd te worden.
- 36 602, 104: Deze motie verzoekt de regering om inzicht te geven in antimisbruikmaatregelen die andere EU-landen hebben ingevoerd om belastingconstructies te bestrijden waarbij vastgoedlichamen renteaftrek maximaliseren door investeringen in meerdere bv’s op te splitsen. De Kamer dient hierover vóór 1 juli 2025 geïnformeerd te worden.
- 36 602, 105: Deze motie verzoekt de regering om samen met pensioenfondsen en vermogensbeheerders te onderzoeken of er nog knelpunten bestaan met betrekking tot de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen en de Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling. De regering wordt verzocht om mogelijke oplossingen te onderzoeken en de Kamer vóór 1 juli 2025 te informeren.
- 36 602, 107: Deze motie verzoekt de regering om vóór de Voorjaarsnota in overleg met de Kamer een alternatieve benadering voor te stellen voor de afschaffing van verlaagde btw-tarieven. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van het Handboek Omzetbelasting, moeten willekeurige aanpassingen worden vermeden, en moet worden gestreefd naar vereenvoudiging van het stelsel.
- 36 602, 109: Deze motie verzoekt de regering om vóór de Voorjaarsnota verschillende opties en uitvoeringsimplicaties voor tariefdifferentiatie in de kansspelbelasting in kaart te brengen. Hierbij moet onder andere worden gekeken naar een tijdelijke handmatige uitvoering van brutering vanaf 2026 en mogelijke uitvoering door de Kansspelautoriteit, om negatieve effecten op sport- en goededoelenloterijen te beperken.
- 36 602, 110: Deze motie verzoekt de regering om inzicht te bieden in de impact van fiscale maatregelen op de bedrijfsvoering en verduurzamingsinvesteringen van warmtebedrijven en te onderzoeken hoe negatieve effecten kunnen worden weggenomen of verzacht.
- 36 602, 111: Deze motie verzoekt de regering om de impact te onderzoeken van het aflopen van de tienjarige overgangstermijn voor toeslagen bij letselschadevergoedingen van vóór 2014, die per 1 januari 2024 is geëindigd. Als de uitkomsten disproportioneel zijn, wordt gevraagd om passende maatregelen voor te stellen.
- 36 602, 112: Deze motie verzoekt de regering om de fiscale regelingen voor arbeidsmigranten te versoberen per 1 januari 2025. De motie benadrukt dat de regelingen, die oorspronkelijk bedoeld zijn om tijdelijke extra kosten te dekken, arbeidsmigranten niet structureel moeten bevoordelen en moeten bijdragen aan een duurzame integratie van arbeidsmigranten die langer dan twee jaar in Nederland verblijven.
- 36 602, 115: Deze motie verzoekt de regering om de reparatie van de box 3-vermogensbelasting of de invoering van een eenvoudige vermogensbelasting als topprioriteit te behandelen, om jaarlijks € 2 miljard aan misgelopen belastinginkomsten te voorkomen.
- 36 602, 119: Deze motie verzoekt de regering om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op te dragen een vaste en periodiek herziene opzegvergoeding voor energiecontracten vast te stellen en deze transparant en toegankelijk te publiceren.
- 36 602, 120: Deze motie verzoekt de regering om in overleg met de sector te onderzoeken waar de voorgestelde beperking van de kavelruilvrijstelling de transitie van het platteland en de toekomstbestendige agrarische sector belemmert en om maatregelen voor te stellen om dit te voorkomen.
- 36 602, 121: Deze motie verzoekt de regering om in het plan voor de hervorming van de autobelastingen duidelijk te maken dat elektrisch rijden, ook na 2026, aantrekkelijker blijft dan rijden op benzine, ook wat betreft de motorrijtuigenbelasting, om zo de klimaatdoelen te ondersteunen.
- 36 602, 122: Deze motie verzoekt de regering om technische fouten in de Successiewet 1956 ten aanzien van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zo snel mogelijk te herstellen, zodat de wet correct aansluit bij het doel om de continuïteit van familiebedrijven te ondersteunen.
- 36 602, 124: Deze motie verzoekt de regering om in de komende brief over hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel (voorjaar 2025) ook varianten en opties op te nemen die de belastingkloof tussen eenverdieners- en tweeverdienersgezinnen verkleinen, zodat de draagkracht van eenverdienersgezinnen beter wordt weerspiegeld.
- 36 602, 125: Deze motie verzoekt de regering om samen met de agrarische sector te onderzoeken hoe de impact van de uitsluiting van coöperatieve lidmaatschapsrechten van de bedrijfsopvolgingsregeling vanaf 2026 kan worden beperkt, en de Kamer hierover vóór de Voorjaarsnota te informeren.
- 36 602, 127: Deze motie verzoekt de regering om fiscale wetgeving die later dan 1 januari ingaat, los te koppelen van het strikte tijdschema van het Belastingplan en de behandeling ervan te verspreiden, bijvoorbeeld tot het eerste kwartaal van het volgende jaar, om zorgvuldigheid en parlementaire betrokkenheid te bevorderen.
- 36 602, 128: Deze motie verzoekt de regering om de geplande halvering van de vrijstelling voor groen beleggen zoveel mogelijk terug te draaien en dit financieel te dekken door de tabaksaccijns te verhogen.