Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

X (belanghebbende) is een naar Nederlands recht opgerichte vennootschap. In 2006 is het vestigingsadres van X gewijzigd naar een adres in Singapore. Ook is de formele zetel van het bestuur van X verplaatst naar Singapore. X heeft in 2010 dividenden uitgekeerd aan haar enig aandeelhouder (hierna: A). A is sinds 18 december 2006 inwoner van Sint Maarten. X is bij de realisatie van de dividenduitkeringen – mede – geadviseerd vanuit Nederland en de Nederlandse Antillen.

In geschil is of X over de dividenduitkeringen dividendbelasting is verschuldigd.

Volgens Rechtbank Den Haag is dat het geval.

X is voor de toepassing van het Verdrag Nederland-Singapore zowel inwoner van Singapore als van Nederland. De Inspecteur maakt vervolgens aannemelijk dat X niet wordt ‘geleid en bestuurd’ vanuit Singapore in de zin van het Verdrag Nederland-Singapore, zodat X niet op grond van de ‘corporate tiebreaker’ (artikel 3, lid 4, Verdrag Nederland-Singapore) wordt geacht inwoner van Singapore te zijn. Dat betekent dat het Verdrag Nederland-Singapore als zodanig niet in de weg staat aan de Nederlandse heffing van dividendbelasting. De op de Inspecteur rustende bewijslast strekt daarbij volgens de Rechtbank niet zo ver dat hij ook nog aannemelijk moet maken dat X wordt ‘geleid en bestuurd’ vanuit Nederland. Anders dan X is de Rechtbank van oordeel dat zulks niet voortvloeit uit het arrest HR 19 januari 2018 (16/03321, ECLI:NL:HR:2018:47) aangezien het daar een twee landenprobleem betrof.

De Rechtbank beslist verder dat het heffingsrecht van Nederland niet wordt beperkt door artikel 20 BRK, omdat X voor dat geval niet aannemelijk heeft gemaakt dat de feitelijke leiding van X op Sint Maarten ligt dan wel heeft gelegen.

De naheffingsaanslagen dividendbelasting zijn terecht en, na vermindering in de bezwaarfase, tot de juiste bedragen aan X opgelegd.

Triangular case, dividend uitgekeerd door dualresidentlichaam

Zie over de toepassing van de tiebreaker voor dualresidentlichamen van artikel 3, lid 4, Verdrag Nederland-Singapore, en in het bijzonder de uitleg van het begrip ‘geleid en bestuurd’, het arrest van de Hoge Raad van 19 januari 2018. Volgens de Hoge Raad moet onder de plaats waar een lichaam wordt ‘geleid en bestuurd’ worden verstaan:

  1. de plaats waar de kernbeslissingen ten aanzien van de activiteiten van het lichaam worden genomen;
  2. de plaats waar de eindverantwoordelijkheid voor deze beslissingen wordt gedragen; en
  3. de plaats van waaruit instructie wordt gegeven aan werknemers van het lichaam.

 

Metadata

Rubriek(en)
Dividendbelasting
Internationaal belastingrecht
Belastingtijdvak
2010
Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum instantie
8 augustus 2018
Rolnummer
16/6199 t/m 16/6201
ECLI
ECLI:NL:RBDHA:2018:10118
Auteur(s)
Alexander Bosman
Loyens & Loeff/Vrije Universiteit
NLF-nummer
NLF 2018/2047
Aflevering
27 september 2018
Judoreg
NFB1795

Naar de bovenkant van de pagina