Gerelateerde content
  • Wet en parlementaire geschiedenis(1)
  • Internationale regelgeving(1)
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten(6)
  • Jurisprudentie(10)
  • Commentaar NLFiscaal(1)
  • Literatuur(11)
  • Recent(2)
  • Soft Law(1)

DSAB verkoopt een ‘City Card’ aan toeristen die Stockholm (Zweden) bezoeken. De kaart geeft de houder het recht om gedurende een beperkte periode en tot een bepaalde waarde toegang te krijgen tot een zestigtal attracties, zoals bezienswaardigheden en musea. De kaart kan ook worden gebruikt voor een tiental personenvervoersdiensten, zoals ritten met de eigen ‘hop-on hop-off’-bussen en -boten van DSAB en toeristische excursies met andere exploitanten. Sommige diensten zijn onderworpen aan de btw, maar vallen onder verschillende belastingtarieven, terwijl andere diensten zijn vrijgesteld van btw.

De houder gebruikt de kaart ter betaling van de toegang of het gebruik en betaalt verder niets, maar registreert de kaart slechts in een speciale kaartlezer.

Naar aanleiding van een door DSAB ingediend verzoek om een ruling heeft de Skatterättsnämnd (commissie voor fiscale vraagstukken, Zweden) beslist dat de pas geen ‘voucher voor meervoudig gebruik’ in de zin van artikel 30bis Btw-richtlijn is. Zowel de belastingdienst als DSAB hebben bij de verwijzende rechter beroep ingesteld tegen bovengenoemde ruling. De verwijzende rechter heeft over de kwestie een prejudiciële vraag gesteld aan het HvJ.

Het HvJ antwoordt op de vraag dat een instrument dat de houder ervan het recht geeft om gedurende een beperkte tijd en tot een bepaald bedrag op een bepaalde plaats gebruik te maken van verschillende diensten, een ‘voucher’ in de zin van artikel 30bis, punt 1, Btw-richtlijn kan zijn, zelfs indien een gemiddelde consument wegens de beperkte geldigheidsduur van dit instrument niet van alle aangeboden diensten gebruik kan maken. Dat instrument is een ‘voucher voor meervoudig gebruik’ in de zin van artikel 30bis, punt 3, van die richtlijn, aangezien de over deze diensten verschuldigde btw niet bekend is op het tijdstip waarop het wordt uitgegeven.

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2019 e.v.
Instantie
HvJ
Datum instantie
28 april 2022
Rolnummer
C‑637/20
ECLI
ECLI:EU:C:2022:304
Auteur(s)
John Gruson
Deloitte/Erasmus Universiteit Rotterdam
NLF-nummer
NLF 2022/0997
Aflevering
26 mei 2022
Judoreg
NFB5025
bwbr0002629&artikel=28zh,bwbr0002629&artikel=28zh,celex32006l0112&artikel=30bis,celex32006l0112&artikel=30bis

X