Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

De staatssecretaris heeft Kamervragen beantwoord over het UBO-register. Deze vragen zijn gesteld naar aanleiding van het artikel ‘Antiterreurregister kost ondernemers, kerken en goede doelen 100 miljoen’ in Follow the Money.

De staatssecretaris geeft onder andere aan dat er begin juni 2021 209.403 juridische entiteiten geregistreerd stonden in het UBO-register. De staatssecretaris heeft de inschatting gemaakt dat 1 miljoen van de circa 1,5 miljoen registratieplichtige juridische entiteiten reeds beschikt over de UBO-informatie. De kosten voor deze juridische entiteiten zijn geschat op € 49,50 per registratie. Voor de overige circa 0,5 miljoen entiteiten zijn de kosten geschat op € 99 per registratie. In praktische zin wordt van juridische entiteiten verwacht dat ze eenmalig hun UBO’s registreren via een website van de Kamer van Koophandel, en vervolgens enkel bij wijzigingen de gegevens online muteren.

De staatssecretaris geeft voorts aan dat de gevolgen van het register vanaf de invoer in september 2020 op verschillende manieren worden gemonitord.

De staatssecretaris heeft ook gekeken of het mogelijk is in het UBO-register een vermelding op te nemen dat een organisatie de anbi-status heeft. Hier blijken echter juridische en technische bezwaren aan te zitten. De anbi-status is een gegeven dat in het kader van de fiscaliteit wordt toegekend. Het heeft geen wettelijke functie voor de doelen waarvoor het handelsregister in het leven is geroepen.

Verder geeft de staatssecretaris aan dat er ook maatregelen zijn genomen tegen het zogenoemde ‘scrapen’ van het UBO-register. Hiermee wordt tegengegaan dat partijen op grote schaal de in het UBO-register opgenomen openbare gegevens met andere gegevens kunnen koppelen.

Voor wat betreft de toegankelijkheid van het UBO-register geeft de staatssecretaris aan dat op grond van de gewijzigde Vierde antiwitwasrichtlijn eenieder toegang dient te hebben tot algemene informatie over UBO’s in het UBO-register. De algemene informatie over de UBO betreft de volgende gegevens: voor- en achternaam; geboortemaand en -jaar; nationaliteit; woonstaat; en aard en omvang van het economische belang van de UBO. Deze verplichting geldt voor alle EU-lidstaten en is dus ook van toepassing in Nederland.

Ten slotte geeft de staatssecretaris aan dat de minister van Justitie en Veiligheid inmiddels in contact is getreden met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) om concrete afspraken te maken over een vormgeving van het UBO-register die recht doet aan de kerkelijke zorgen rond privacyschendingen van kerkbestuurders.

Metadata

Rubriek(en)
Overig
Belastingtijdvak
september 2020 e.v.
Instantie
MvF
Datum instantie
29 juni 2021
Rolnummer
2021-0000107644
Auteur(s)
Reinier Kooiman
Deloitte/Universiteit van Amsterdam
NLF-nummer
NLF 2021/1463
Aflevering
22 juli 2021
Judoreg
NFB4467

Naar de bovenkant van de pagina