Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Rechtbank Gelderland heeft een 52-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden voor het witwassen van € 19,5 miljoen. De man moet daarbij een bedrag van ruim € 23,1 miljoen betalen aan de Nederlandse staat.

De € 19,5 miljoen is op 17 juni 2014 verduisterd van de Belastingdienst door een belastinginspecteur. De 52-jarige man was betrokken bij het plan van de belastinginspecteur om het geld te verduisteren. Het was zijn taak om het geld te laten verdwijnen naar Turkije.

De belastinginspecteur stortte het geld vanaf de rekening van de Belastingdienst naar de rekening van een Nederlands bedrijf van de zwager van de man. De man maakte – binnen 2,5 uur na ontvangst – € 110.000 over naar een ander bedrijf van zijn zwager en de rest naar twee Turkse rekeningen op zijn eigen naam. Vervolgens nam de man ruim € 1,3 miljoen contant op. Het is niet duidelijk waar dat geld nu is. Van het overgebleven bedrag zette hij een deel om in goud en in Turkse lira. Een klein deel van het geld stortte hij op de rekening van zijn vader.

Het geld en het goud staan nog steeds op de Turkse rekeningen van de man. De Turkse autoriteiten hebben daar beslag op gelegd en zijn een strafrechtelijke procedure gestart tegen de man. De man wil geen afstand doen van het geld.

De Rechtbank neemt het de man in het bijzonder kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Hij beweert zelfs de rechthebbende te zijn van het geld. De man had een belangrijke rol bij het witwassen van het geld. Hij handelde puur uit financieel gewin en trok zich er niets van aan dat het om verduisterd gemeenschapsgeld gaat. Hij bracht hiermee niet alleen schade toe aan de Nederlandse staat, maar aan alle inwoners van Nederland.

De Rechtbank houdt rekening met een overschrijding van de redelijke termijn en legt de man een gevangenisstraf op van 54 maanden. Deze straf is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie. Daarbij moet de man een bedrag van ruim € 23,1 miljoen terugbetalen aan de Nederlandse staat, omdat het geld afkomstig is uit de verduistering. Het bedrag is hoger dan het verduisterde geldbedrag, omdat de Rechtbank rekening houdt met de aanzienlijke waardevermeerdering van het goud.

Medeverdachten eerder veroordeeld

In een eerdere procedure bij de Rechtbank zijn de belastinginspecteur, de zwager van de man en de betrokken Nederlandse bedrijven veroordeeld. De schoonzus en echtgenote van de man zijn in die zaak vrijgesproken.

Metadata

Rubriek(en)
Strafrecht
Belastingtijdvak
17 juni 2014 e.v.
Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum instantie
30 december 2021
Rolnummer
05/980544-14
ECLI
ECLI:NL:RBGEL:2021:7185
Auteur(s)
mr. B.J.G.L. Jaeger
Jaeger Advocaten-belastingkundigen
NLF-nummer
NLF 2022/0213
Aflevering
27 januari 2022
Judoreg
NFB4793

Naar de bovenkant van de pagina