Colofon NLF-W
NLF-W(etenschappelijk) is een online publicatieplatform waar gezaghebbende fiscalisten actuele ontwikkelingen en fiscale leerstukken diepgaand bespreken en duiden. De artikelen worden gepubliceerd op www.nlfiscaal.nl en zijn toegankelijk voor abonnees van NLFiscaal. NLF-W bestrijkt alle belastingterreinen.
Waarom NLF-W?
NLF-W is een uitbreiding van het bestaande productportfolio van Stichting NLFiscaal, te weten dagelijks nieuws, wekelijkse duiding, prikkelende opinies en de NLFiscaal kennisbank. NLF-W vult de behoefte in naar diepgaande wetenschappelijke beschouwingen ten aanzien van fiscale ontwikkelingen en leerstukken. Met NLF-W wil de uitgever haar aanbod van vakinformatie verder optimaliseren. NLF-W beoogt mede sturing te geven aan het fiscale debat en de fiscale meningsvorming.
Voor wie?
NLF-W richt zich primair op de wetenschappelijk geïnteresseerde fiscaal professional binnen de adviespraktijk, de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid (rechtspraak, ministerie, Belastingdienst).
Redactie
- prof. mr. dr. P.G.H. Albert
- prof. dr. A.H. Bomer
- mr. F. van Horzen
- mr. J.A.R. van Eijsden
- prof. mr. dr. M.F. de Wilde
Uitgeefformule
Fiscaal wetenschappelijke artikelen (niet langer dan 4.000 woorden) die context geven aan en analyse geven van actuele ontwikkelingen en leerstukken; het woordenaantal wordt met souplesse toegepast. Het is niet de bedoeling dat arrestbesprekingen worden opgenomen; wel kunnen arresten in een breder perspectief aan de orde komen, bijvoorbeeld door een bepaalde ontwikkeling in de rechtspraak te analyseren. Evenmin is het de bedoeling dat zeer technische en gedetailleerde analyses worden geplaatst. Zie onze auteursinstructie voor meer praktische informatie over inhoud, aanlevering en schrijfwijze.
NLF-W kent geen keurslijf van een vaste verschijningsfrequentie met een vaststaande hoeveelheid artikelen. We publiceren wat goed is en wat ertoe doet. Less is more. Bovendien is het productieproces vele malen sneller (immers alleen online) en is de informatie daarom actueler.
Het is aan de redactie om binnen de grote hoeveelheid nieuws de onderwerpen te selecteren die passen binnen NLF-W en deze door specialisten te laten analyseren. Ook kunnen ‘spontaan aangeboden’ artikelen worden geplaatst, mits de toets der kritiek van de redactie wordt doorstaan. Daarmee weet de lezer van NLF-W zich verzekerd van ‘cherry picking’.
Referentie-artikel
Sinds 1 januari 2021 kent NLF-W de mogelijkheid van een zogenoemd referentie-artikel. Dit betekent dat de redactie bij een NLF-W-bijdrage die zich daarvoor leent, een andere auteur vraagt om hetzelfde onderwerp vanuit een andere invalshoek te belichten. De verwachting is dat door plaatsing van een referentieartikel er meer fiscaal inhoudelijk debat en dus meer diepgang ontstaat. Dit komt de aandacht voor de auteur en voor NLF-W ten goede. Belangrijke ‘spelregels’ zijn:
- Indien een auteur aangeeft dat hij het niet wenselijk vindt dat op zijn NLF-W-artikel wordt gereageerd door middel van een referentie-artikel, zal de redactie geen auteur benaderen om een referentie-artikel te verzorgen. Het voorgaande neemt niet weg dat een auteur ook uit zichzelf een artikel ter plaatsing kan aanbieden dat een reactie vormt op een eerdere NLF-W-bijdrage. Dat artikel zal (gewoon) worden geplaatst indien het aan de kwaliteitsmaatstaven van de redactie voldoet (het artikel wordt dus niet geweigerd op de enkele grond dat de auteur van het oorspronkelijke artikel bezwaren had tegen een referentie-artikel).
- Omwille van de actualiteit wordt (worden) auteur(s) gevraagd om als regel binnen twee weken een referentie-artikel aan te leveren. Daarmee kunnen we een publicatie binnen één maand na verschijning van het oorspronkelijk NLF-W-artikel garanderen. Meer tijd moet er in beginsel niet tussen de twee artikelen zitten.
- Uitgangspunt is dat NLF-W-artikelen zo snel als mogelijk worden gepubliceerd. Indien om een referentie-artikel wordt gevraagd, wordt aan de auteur van het oorspronkelijke NLF-W-artikel gevraagd of hij/zij het bezwaarlijk vindt dat zijn/haar artikel pas geplaatst wordt nadat ook het referentie-artikel voor publicatie vatbaar is. Als de betreffende auteur dat bezwaarlijk vindt, wordt het oorspronkelijke NLF-W-artikel direct, dus eerder dan het referentie-artikel, gepubliceerd.
- Auteur(s) van het oorspronkelijke NLF-W-artikel kan (kunnen) desgewenst in een naschrift nog eenmaal reageren (laatste woord). Dit laatste woord wordt dan online bij het referentie-artikel getoond.
- Op de site staat boven het referentie-artikel aangegeven dat het een referentie-artikel is bij NLF-W jaartal/nummer.
- Als duidelijk is dat er een referentie-artikel gaat verschijnen dan wordt hier op de site al melding van gemaakt bij het betreffende NLF-W-artikel. Later wordt die vermelding gewijzigd in een aanklikbare verwijzing. Bij het referentie-artikel komt uiteraard een klikbare verwijzing naar het oorspronkelijke NLF-W-artikel.
Uitgever
Bram Brinkman (bram.brinkman@nlfiscaal.nl, 06-51687334)
Bureauredactie
Marloes de Weert (marloes.de.weert@nlfiscaal.nl)
Overdracht auteursrecht
Auteur draagt het volledige auteursrecht op zijn/haar bijdragen over aan stichting NLFiscaal. Stichting NLFiscaal aanvaardt deze overdracht.
Citeerwijze
NLF-W 2022/1
ISSN
2666-1268
Contact
Stichting NLFiscaal
Van Boshuizenstraat 12
1083 BA Amsterdam
020-6272175
info@nlfiscaal.nl