Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Bene Factum (Litouwen) vervaardigt cosmetische en andere producten voor persoonlijke verzorging en brengt deze in de handel. Zij importeerde voor handelsdoeleinden mondwater en cosmetische alcohol. Zij kocht die producten van een in Polen gevestigde vennootschap, die uitsluitend voor haar produceerde. Bene Factum deed geen aangifte van de invoer van de goederen in Litouwen en betaalde geen accijnzen over de ethylalcohol die zich in die goederen bevond, die gedenatureerd was.

De betreffende producten worden door verschillende groot- en detailhandelsondernemingen vanwege een roesopwekkende werking verhandeld als alcoholhoudende dranken. Volgens de Litouwse belastingdienst zijn de producten aldus bestemd om door mensen te worden geconsumeerd als alcoholhoudende dranken, zodat de ethylalcohol in die producten aan accijns is onderworpen.

In het kader van een geschil hierover is aan het HvJ gevraagd of de vrijstelling van de geharmoniseerde accijns kan worden geweigerd wanneer een cosmetisch product dat gedenatureerde alcohol bevat en dat in beginsel niet voor menselijke consumptie is bestemd, in de praktijk wordt genuttigd als alcoholhoudende drank.

A-G Campos Sánchez-Bordona beantwoordt deze vraag ontkennend.

Hierbij is volgens de A-G niet van belang dat de persoon die die producten invoert of in de handel brengt, weet dat bepaalde personen die producten in het land van bestemming consumeren als alcoholhoudende dranken, en in die wetenschap opdracht geeft tot vervaardiging en etikettering ervan met de bedoeling om er zo veel mogelijk van te verkopen.

Accijns op alcoholhoudende dranken

Uitgangspunt is dat accijns dient te drukken op alcohol die is bestemd voor gebruik in (alcoholhoudende) dranken. Tegelijkertijd voorziet de accijnsregelgeving in een aantal vrijstellingen voor alcohol die niet is bestemd voor het nuttigen als drank (artikel 27, lid 1, Richtlijn 92/83). Het gaat dan om het gebruik van geheel of gedeeltelijk gedenatureerde alcohol, niet bestemd voor menselijke consumptie. 

Vrijstelling voor (gedeeltelijk) gedenatureerde alcohol

Metadata

Rubriek(en)
Accijnzen
Belastingtijdvak
2009-2014
Instantie
A-G HvJ
Datum instantie
28 november 2018
Rolnummer
C‑567/17
ECLI
ECLI:EU:C:2018:960
Auteur(s)
mr. A. Wolkers
Hertoghs advocaten
NLF-nummer
NLF 2018/2676
Aflevering
20 december 2018
Judoregnummer
JCDI:NFB2071

Naar de bovenkant van de pagina