Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

In 2011 stond A bij de Kamer van Koophandel geregistreerd met een eenmanszaak, zijnde een website met informatie over bedrijven in de trouwbranche. De website bevatte toen ruim 5.000 leveranciers met een gratis vermelding. De eenmanszaak is op 9 augustus 2016 uitgeschreven bij de KvK.

Begin 2017 heeft X (belanghebbende) samen met A (die tevens werkzaam is in de ICT) besloten om de eenmanszaak een nieuwe boost te geven, waarna begin 2018 een vernieuwde website online is gegaan. X stond toen als eigenaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De eenmanszaak is op 1 oktober 2018 uitgeschreven bij de KvK. Met ingang van 1 oktober 2018 zijn de activiteiten van de eenmanszaak ingebracht in een vof.

In geschil is of het met de activiteiten van de eenmanszaak en de vof behaalde (negatieve) inkomen moet worden aangemerkt als winst uit onderneming of row (aanslag IB/PVV 2018).

Rechtbank Zeeland-West-Brabant constateert dat X en A veel tijd hebben besteed aan het maken van een technisch goed werkende website met een zeer brede informatieverschaffing.

Zij overweegt dat met name in de aanvangsfase van de activiteiten een relatief en absoluut hoog aantal indirecte uren besteed aan de activiteiten en een lage (bruto-)omzet geen beletsel hoeven te zijn voor het aanmerken van de activiteiten als het drijven van een onderneming. Hoewel de website al vanaf het jaar 2011 bestond, acht de Rechtbank evenwel niet aannemelijk dat de activiteiten in 2018 na al die jaren zodanig waren dat sprake was van een onderneming. Er is sprake van row.

Metadata

Rubriek(en)
Inkomstenbelasting
Belastingtijdvak
2018
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum instantie
10 februari 2023
Rolnummer
21/4951
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2023:816
NLF-nummer
NLF 2023/0562
Aflevering
16 maart 2023

Naar de bovenkant van de pagina