Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

In het Besluit toepassing Wet BZM (regeling vervallen per: 1 oktober 2023) waren lesvrachtauto’s – mits de lesbestemming bleek uit de dubbele bediening en er feitelijk geen goederen mee worden vervoerd anders dan als lesobject – niet aan BZM onderworpen.

De publicatie van het Kaderbesluit BZM heeft geleid tot vragen over de belastingplicht voor de BZM van de lesvrachtauto’s die gebruikmaken van de autosnelweg.

Vrachtauto’s die worden gebruikt voor het behalen van een C- of E bij C-rijbewijs moeten namelijk tijdens de lessen een bepaald gewicht vervoeren (of voor de rijproef voor het praktijkexamen). Voor het gewicht wordt gebruikgemaakt van Intermediate Bulk Containers (IBC’s) of verpakkingen van vergelijkbare afmetingen. Deze IBC’s zijn op de laadvloer geplaatst en de lesvrachtauto’s zijn voor ten minste 5.000 kg ofwel 10.000 kg beladen.

Vragen
  1. Is een lesvrachtauto ‘bestemd of wordt deze gebruikt’ voor goederenvervoer over de weg?
  2. Zo ja, is er sprake van belastingplicht voor de Wet BZM?
Antwoorden
  1. Ja, een lesvoertuig heeft een laadfunctie waarmee goederen vervoerd (kunnen) worden en is daarmee bestemd of wordt gebruikt voor goederenvervoer.
  2. Ja, voor zover de lesvrachtauto aan de eisen van artikel 3, onderdeel a, Wet BZM voldoet én over de autosnelweg rijdt, is er sprake van belastingplicht voor de BZM.

Metadata

Rubriek(en)
Autobelastingen
Belastingtijdvak
2024 e.v.
Instantie
Belastingdienst
Datum instantie
20 maart 2024
Rolnummer
KG:013:2024:1
NLF-nummer
NLF 2024/0773
Aflevering
26 maart 2024
bwbr0007678&artikel=3,bwbr0007678&artikel=3

Naar de bovenkant van de pagina