Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

In dit kort geding bij Rechtbank Noord-Nederland gaat het om de vraag of de Ontvanger gehouden is tot medewerking aan het door huidkliniek DermaClinic aan haar crediteuren aangeboden buitengerechtelijke akkoord.

DermaClinic legt aan haar vordering, kort samengevat, het volgende ten grondslag. De weigering van de Ontvanger om mee te werken aan het schuldeisersakkoord levert in de gegeven omstandigheden misbruik van bevoegdheid op. De Belastingdienst heeft geen enkel redelijk belang om zijn medewerking aan het akkoord te weigeren. In geval van een faillissement, dat onvermijdelijk is als er geen akkoord komt, zullen de crediteuren van DermaClinic in een slechtere positie komen te verkeren dan wanneer het akkoord tot stand zou komen.

De voorzieningenrechter stelt ten eerste vast dat het spoedeisend belang bij de vordering van DermaClinic voldoende aanwezig is.

De voorzieningenrechter stelt voorts dat van misbruik van recht aan de zijde van de Ontvanger in beginsel geen sprake is, wanneer de Ontvanger, als overheidsorgaan, bij de beoordeling van saneringsverzoeken als het onderhavige het eigen beleid in acht neemt. Beleid, zoals de Tijdelijke instructie sanering, geeft regels waaraan de Ontvanger zich moet houden bij de uitoefening van zijn wettelijke bevoegdheden. Daarmee is een breder belang gediend dan enkel dat van een onderneming die de Ontvanger verzoekt om mee te werken aan sanering. Met de Tijdelijke instructie saneringen wordt immers mede beoogd om gelijksoortige gevallen gelijk te behandelen, rechtszekerheid te creëren en kaders te geven ter voorkoming van onrechtmatige staatssteun aan bedrijven.

Ook heeft de Ontvanger bij DermaClinic niet het gerechtvaardigd vertrouwen gewekt dat hij ook aan een buitengerechtelijk akkoord zou meewerken.

De voorzieningenrechter komt aldus tot de slotsom dat de Ontvanger thans niet gehouden is om aan de totstandkoming van het aangeboden buitengerechtelijk akkoord mee te werken. De voorliggende vorderingen van DermaClinic worden dan ook afgewezen.

Metadata

Rubriek(en)
Civiel recht
Belastingtijdvak
2023
Instantie
Rechtbank Noord-Nederland
Datum instantie
24 maart 2023
Rolnummer
C/18/221350/KG ZA 23-48
ECLI
ECLI:NL:RBNNE:2023:1152
Auteur(s)
prof. mr. A.J. Tekstra
Blauw Tekstra Uding
NLF-nummer
NLF 2023/0991
Aflevering
4 mei 2023
Judoregnummer
JCDI:NFB5742

Naar de bovenkant van de pagina