Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Tijdens de Parlementaire ondervraging Fiscale constructies merkte één van de ondervraagden op: ‘In het leven zijn twee zekerheden: de dood en belastingen. Allebei zijn die niet te ontwijken.’Kamerstukken II 2016/17, 34 566, 4, p. 383.

Opinie

Dat men zelfs na de dood de fiscus niet kan ontwijken, blijkt uit een arrest van de strafkamer van de Hoge Raad van 4 juli jl. In het arrest worden we meegevoerd naar een kerkhof gelegen aan de Molenpoort te Weert. Op dit kerkhof was een Inspecteur aan de hand van camerabeelden betrapt bij het verwijderen van een tweetal kunstbloemen uit granieten vazen die aan een grafmonument waren vastgelijmd. De dochter van de overledene herkende de Inspecteur aan zijn gezicht, bril, haardracht en uitdrukking en identificeerde hem als een Inspecteur werkzaam te Roermond en Maastricht. Saillant detail was dat de overledene toen hij nog leefde een conflict heeft gehad met deze Inspecteur over een belastingschuld. Op de vraag waarom de Inspecteur de kunstbloemen had verwijderd, voerde zijn advocaat aan dat hij thuis de kosten van de bloemen wilde achterhalen. Hij dacht op die manier een indicatie te kunnen krijgen over het inkomen van één of meer bij de overledene betrokken personen. Volgens de advocaat kon men dit beroepsdeformatie noemen, maar in ieder geval geen grafschennis.

Hof en Hoge Raad maken echter korte metten met dit betoog. De Inspecteur maakte zich schuldig aan het misdrijf grafschennis. Deze jurisprudentie bevat een waarschuwing voor Inspecteurs die zich naar aanleiding van de bevindingen van de Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies toegang willen verschaffen tot de inhoud van brievenbussen, op zoek naar de feiten achter de papieren werkelijkheid. De tekst en de geest van het strafrecht moeten bij een onderzoek in acht worden genomen. Achter de gleuf van een brievenbus kan zich ook een agressieve hond bevinden. De houder van de hond – dat kan een rechtspersoon zijn, zie de uitspraak van de Hoge Raad van 3 juni 2016 inzake de heffing van hondenbelasting – dient er echter rekening mee te houden dat de overtreding neergelegd in artikel 425 Wetboek van Strafrecht, het op een mens aanhitsen van een dier, het niet terughouden van een onder zijn hoede staand dier wanneer het een mens aanvalt, of het onvoldoende zorg dragen voor het onschadelijk houden van een onder zijn hoede staand gevaarlijk dier, binnenkort van een overtreding transformeert in een misdrijf, als het aan de demissionair minister van Justitie en Veiligheid ligt.

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Auteur(s)
mr. F. van Horzen
Meijburg & Co
NLF-nummer
NLF Opinie 2017/0
Judoreg
NFB1209
Publicatiedatum
20 september 2017

Naar de bovenkant van de pagina