Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar Fiscaal recht en economie bij de University of Curaçao op 20 januari 2017.

In deze oratie besteedt Kavelaars uitvoerig aandacht aan de huidige internationale ontwikkelingen met betrekking tot het tegengaan van het ontwijken van belastingen mede in relatie tot Curaçao. Kern van zijn betoog is dat Curaçao vooral moet meedoen met de implementatie van deze ontwikkelingen en met kracht moet werken aan het tot stand brengen van een netwerk van belastingverdragen.

NLF-W artikel

1. Inleiding

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: de wondere wereld van de belastingparadijzen behoort inmiddels tot het verleden, althans dat behoort de norm te zijn. Weliswaar zijn er in de wereld nog wel een aantal van dergelijke paradijzen te vinden, maar de druk op die landen is ten gevolge van de maatschappelijke ontwikkelingen rondom het ontwijken van belastingen zodanig dat het niet in de rede ligt dat zij die positie nog lang kunnen handhaven. Die maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen in feite een omslag in het denken over en het beoordelen van belastingbesparing en belastingontwijking. Over belastingontduiking hebben we het verder niet; dat dit verwerpelijk is zal weinig meningsverschil opleveren.

De omslag in de opvattingen over belastingontwijking is zichtbaar ten aanzien van zowel ondernemingen als particulieren. Waar in een nog niet heel ver verleden de borrelpraat op feestjes over belastingontwijking het goed deed, loopt men tegenwoordig het gevaar de wind van voren te krijgen. Maar de omslag is ook zichtbaar met betrekking tot ondernemingen, in het bijzonder ten aanzien van met name internationaal opererende ondernemingen. Op dit vlak heeft de journalistiek een belangrijke rol gespeeld door grondig onderzoek te verrichten naar allerlei fiscale structuren die nogal eens hebben geleid tot een betrekkelijk lage belastingdruk. Ten aanzien van internationale ondernemingen zijn er in essentie twee basisoorzaken die het hen mogelijk maken de belastingdruk te verlagen, te weten:

Log hier in om verder te lezen

Metadata

Rubriek(en)
Internationaal belastingrecht
Wetsartikel(en)
Auteur(s)
Peter Kavelaars
Erasmus Universiteit Rotterdam
NLF-nummer
NLF 2017/0001
JUDOREG
NFB3875

Naar de bovenkant van de pagina