Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

X (belanghebbende) levert gas en elektriciteit aan (onder meer) tien ondernemingen (de verbruikers) die een tuinbouwbedrijf uitoefenen met meerdere productielocaties die ieder een eigen aansluiting voor energie hebben. Iedere productielocatie (een kassencomplex) is een gebouwd eigendom voor de Wet WOZ.

Als belastingplichtige voor de energiebelasting heeft X de verschuldigde energiebelasting voor de verbruikers berekend per aansluiting. De op deze wijze berekende energiebelasting is van de verbruikers geheven.

X heeft beroep ingesteld tegen de op aangifte voldane energiebelasting over het tijdvak februari 2021. Door gemachtigde zijn berekeningen gemaakt van het bedrag aan energiebelasting dat verschuldigd zou zijn indien deze niet per aansluiting maar per verbruiker (dus als één aansluiting) berekend zou worden. Omdat het energiebelastingtarief degressief is, resulteert deze berekeningswijze in een lager bedrag aan verschuldigde energiebelasting.

Naar het oordeel van Rechtbank Zeeland-West-Brabant geldt voor alle verbruikers dat, naar de omstandigheden beoordeeld, geen sprake is van samenstellen voor de bij hen horende locaties als bedoeld in artikel 16, aanhef en onderdeel d, Wet WOZ. Dit betekent dat voor de toepassing van artikel 47, lid 1, onderdeel f, Wbm sprake is van meerdere aansluitingen van één verbruiker voor de berekening van de verschuldigde energiebelasting.

Het beroep is ongegrond.

Metadata

Rubriek(en)
Milieu- en energieheffingen
Belastingtijdvak
februari 2021
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum instantie
18 januari 2024
Rolnummer
22/3716
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2024:283
NLF-nummer
NLF 2024/0431
Aflevering
13 februari 2024
bwbr0007168&artikel=47&lid=1,bwbr0007168&artikel=47&lid=1

Naar de bovenkant van de pagina