Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

X (belanghebbende) exploiteert een landbouwbedrijf. Het bedrijf is gevestigd op enkele tientallen kilometers van de Nederlands-Belgische grens. Binnen dit bedrijf worden zowel in Nederland als in België werkzaamheden verricht ten behoeve van de teelt, het verzorgen, oogsten en afzetten van landbouwproducten. In het kader van deze werkzaamheden beschikt het bedrijf over diverse landbouwvoertuigen en werktuigen, die worden ingezet aan beide zijden van de grens.

De Inspecteur heeft aan X een naheffingsaanslag accijns opgelegd wegens het voorhanden hebben van rode diesel.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de opgelegde naheffingsaanslag terecht is. Er is rode diesel aangetroffen in de brandstoftanks van zes landbouwvoertuigen, zonder dat X aannemelijk heeft gemaakt dat deze diesel in België is getankt. De tankbonnen uit België zijn niet te herleiden naar deze voertuigen. Omdat geen van de uitzonderingssituaties van artikel 91, lid 2, Wet Accijns van toepassing is, is er sprake van het in strijd met de wet hebben van rode diesel, wat belastbaar is volgens artikel 2, lid 4, Wet Accijns.

Rode diesel is diesel of gasolie die onder een lager accijnstarief valt. Er is een herkenningsmiddel en een rode kleurstof aan toegevoegd om onderscheid te kunnen maken met ‘gewone’ diesel. Om rode diesel in voorraad te hebben bij afleveringspompen voor verkoop aan derden is een vergunning van de douane nodig.

Metadata

Rubriek(en)
Accijnzen
Belastingtijdvak
2021-2022
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum instantie
26 april 2024
Rolnummer
23/2646
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2024:2762
NLF-nummer
NLF 2024/1168
Aflevering
14 mei 2024
bwbr0005251&artikel=2,bwbr0005251&artikel=2

Naar de bovenkant van de pagina