Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

In deze studie is onderzocht wat de impact is van de afschaffing van de Teruggaafregeling non-profitinstellingen in de energiebelasting (hierna: EB). Hierbij is gekeken naar effecten op CO2-reductie en effecten op mogelijkheden voor verduurzaming en besparing van deze specifieke gebruikersgroepen. In de voorjaarsbesluitvorming van het kabinet is afgesproken om een inventarisatie uit te voeren van alle fossiele vrijstellingen, kortingen en aangepaste belastingtarieven.

Deze impactanalyse maakt onderdeel uit van deze inventarisatie.

Teruggaafregeling non-profitinstellingen in de EB

Vanaf de invoering van de EB hebben non-profitinstellingen gebruik kunnen maken van de teruggaafregeling. Hierbij kan de helft van de betaalde EB teruggevraagd worden, zodat enerzijds energielasten verlicht worden, maar anderzijds de prikkel tot energiebesparing blijft bestaan. Jaarlijks zijn er rond de 30.000 aanvragen, vooral van anbi’s en religieuze instellingen. Het budgettair belang is redelijk stabiel en ligt tussen de € 20-37 miljoen per jaar. Hiermee is het financieel belang relatief beperkt ten opzichte van de EB in het geheel en andere regelingen in relatie tot de EB.

Effecten van afschaffing op gebruikers

Er bestaan grote verschillen tussen de gebruikers van de regeling. Voor een aantal groepen gebruikers (culturele instellingen: musea, culturele centra, theaters; dorps- en buurthuizen; kerken; scoutingverenigingen) is onderzocht wat de effecten zijn als de regeling wordt afgeschaft.

Metadata

Rubriek(en)
Milieu- en energieheffingen
Belastingtijdvak
2023 e.v.
Instantie
MvF
Datum instantie
19 september 2023
Auteur(s)
mr. M.H.N. Hoffer
Deloitte
NLF-nummer
NLF 2023/2292
Aflevering
12 oktober 2023
Judoregnummer
JCDI:NFB6021

Naar de bovenkant van de pagina