Direct naar content gaan

Samenvatting

X (belanghebbende) is een woningcorporatie gespecialiseerd in woonruimte voor 50-plussers. In opdracht van X is een complex gebouwd met 109 woningen, 39 parkeerplaatsen en 12 bedrijfsunits. Na oplevering zijn vanaf maart 2011 de eerste huurwoningen in gebruik genomen en is een deel van de bedrijfsunits verhuurd. X heeft het complex via een sale-and-leasebackconstructie verkocht. Levering van het complex heeft plaatsgevonden op 14 september 2011. De Inspecteur meent dat ter zake van deze levering ten onrechte geen omzetbelasting in rekening is gebracht. Hij heeft een bedrag van € 1.067.836 nageheven.

Rechtbank Den Haag heeft de naheffingsaanslag vernietigd. Volgens de Rechtbank is sprake van een overgang van een geheel of een gedeelte van een algemeenheid van goederen als bedoeld in artikel 37d Wet OB 1968.

Hof Den Haag heeft de uitspraak van de Rechtbank bevestigd, maar zijn oordeel op andere gronden gebaseerd. Volgens het Hof is geen sprake van een levering in de zin van de omzetbelasting, omdat de macht om als eigenaar over het complex te beschikken niet op de koper is overgegaan. Ten overvloede heeft het Hof overwogen dat, zo al sprake is van een voor de omzetbelasting in aanmerking te nemen handeling, het een vrijgestelde handeling is als bedoeld in artikel 11, lid 1, aanhef en onderdeel i of j, Wet OB 1968. Aan de vraag of artikel 37d Wet OB 1968 toepassing vindt, is het Hof niet toegekomen.

De staatssecretaris heeft met twee middelen cassatieberoep ingesteld. Volgens A-G Ettema slagen beide middelen.

Het Hof heeft het oordeel dat de sale-and-leasebacktransactie geen levering tot stand brengt onvoldoende gemotiveerd. De stukken van het geding laten geen andere gevolgtrekking toe dan dat (i) de macht om als eigenaar over het complex te beschikken is overgegaan op de koper en (ii) geen overdracht van een algemeenheid van goederen heeft plaatsgevonden als bedoeld in artikel 37d Wet OB 1968. De levering is belast met omzetbelasting.

Het standpunt van X dat heffing van btw achterwege kon blijven omdat sprake is van een overdracht van een algemeenheid van goederen is wel pleitbaar, omdat dat standpunt wordt ondersteund in de literatuur en is gevolgd door de Rechtbank. De verzuimboete kan daarom niet in stand blijven, aldus de A-G.

Drie verschillende visies in drie stadia

De vraag die in deze zaak centraal staat, is of civielrechtelijke eigendomsoverdracht van een vrijwel nieuw appartementencomplex door middel van een dergelijke sale-en-leasebackconstructie een belastbare levering voor de heffing van de omzetbelasting is en, zo ja, of dan sprake is van een overdracht van een onderneming in de zin van artikel 37d Wet OB 1968. Inclusief de conclusie van A-G Ettema, constateer ik dat in deze procedure inmiddels drie verschillende visies in drie stadia zijn gegeven. De gevolgen van een sale-en-leasebacktransactie zijn kennelijk nog steeds lastig te duiden.

Grote stappen, snel thuis

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2011
Instantie
A-G
Datum instantie
30 april 2020
Rolnummer
19/00699
ECLI
ECLI:NL:PHR:2020:435
Auteur(s)
mr. drs. J. Gruson
Deloitte / Erasmus Universiteit Rotterdam
NLF-nummer
NLF 2020/1331
Aflevering
11 juni 2020
Judoregnummer
JCDI:NFB3323
bwbr0002629&artikel=3&lid=1,bwbr0002629&artikel=37d,bwbr0002629&artikel=37d

Naar de bovenkant van de pagina