Direct naar content gaan

Samenvatting

De Portugese vennootschap Imofloresmira heeft als maatschappelijk doel de aankoop, verkoop, verhuur en het beheer van onroerend goed dat bestemd is als woning, handelsruimte en voor gemengd gebruik; het onroerend goed is eigendom van deze vennootschap of van een derde. Naar aanleiding van belastingcontroles die zijn uitgevoerd in 2015 en 2016, heeft de Portugese belastingdienst vastgesteld dat bepaalde delen van twee gebouwen waarvan Imofloresmira eigenaar is en waarvoor zij had gekozen voor belastingheffing, gedurende meer dan twee jaar ongebruikt waren gebleven. Volgens de Portugese Wet op de omzetbelasting leidt het overschrijden van deze tweejaarstermijn er in alle gevallen toe dat er niet langer sprake is van onroerend goed dat voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt en dat de eerder afgetrokken omzetbelasting dient te worden herzien.

Imofloresmira stelt dat de Portugese regeling strijdig is met het VWEU omdat zij altijd het voornemen heeft gehad het onroerend goed te verhuren met toepassing van btw en al het nodige doet en heeft gedaan om dat voornemen te verwezenlijken.

Het Portugese Tribunal Arbitral Tributário heeft hierover aan het Hof van Justitie (HvJ) prejudiciële vragen gesteld.

Het HvJ verklaart het volgende voor recht:

Artikel 167, 168, 184, 185 en 187 Btw-richtlijn moeten aldus worden uitgelegd dat zij zich verzetten tegen een nationale regeling volgens welke de oorspronkelijk afgetrokken belasting over de toegevoegde waarde moet worden herzien op grond dat een onroerend goed, waarvoor het keuzerecht voor belastingheffing is uitgeoefend, wordt geacht niet langer door de belastingplichtige te worden gebruikt voor zijn eigen belaste handelingen, wanneer dit onroerend goed gedurende meer dan twee jaar ongebruikt is gebleven, ook al is aangetoond dat de belastingplichtige gedurende die periode heeft geprobeerd het te verhuren.

Aftrek bij voornemen van btw-belaste output

De intentie om een btw-belaste activiteit uit te voeren, wordt voor de btw gezien als een economische activiteit. Deze economische activiteit leidt, conform de normale btw-principes, tot ondernemerschap en het recht op aftrek van btw op de toerekenbare kosten. In deze uitspraak maakt het HvJ duidelijk dat dit leerstuk van ‘voorgenomen activiteiten’ ook geldt bij vastgoed. De ondernemer die kan aantonen dat hij leegstaand vastgoed btw-belast zal gebruiken, kan de btw op de relevante kosten aftrekken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor instandhoudingskosten die volledig toegerekend kunnen worden aan, voor btw-belast gebruik, bestemde leegstaande delen. Voorgenomen activiteiten kunnen naar mijn mening ook de btw-aftrek op algemene kosten beïnvloeden, namelijk bij toepassing van de methode van werkelijk gebruik. Dit effect blijft achterwege onder de hoofdregel om de pro rata volgens de omzet te berekenen, bij gebrek aan omzet. 

In het arrest van de Hoge Raad van 13 juni 2014 werd beslist dat een voorgenomen activiteit ook tot herziening van btw leidt. Ik meen dat de HR-lijn in lijn is met deze HvJ-uitspraak. Deze benadering is inherent aan de onvoorwaardelijke duiding als ‘economische activiteit’. Hieraan gekoppeld denk ik dat bij initiële leegstand, dus waar het vastgoed nooit eerder is gebruikt, de herzieningstermijn ook start bij objectieve bestemming. Een vergelijkbare visie heb ik voor verbeterings- en uitbreidingskosten bij leegstaande delen. Het past niet binnen de aftrekbeginselen als voorgenomen activiteiten bij vergelijkbaar vastgoed tot een andere btw-druk zouden leiden naar gelang leegstand bij aanvang of later in het gebruik ontstaat. De mogelijke aanvangsmomenten van de herzieningstermijn uit artikel 187 Btw-richtlijn, zijnde bij ‘verkrijging’, ‘vervaardiging’ of ‘ingebruikneming’ van vastgoed, zullen hiermee nooit ver uit elkaar liggen. 

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2011-2013
Instantie
HvJ
Datum instantie
28 februari 2018
Rolnummer
C‑672/16
ECLI
ECLI:EU:C:2018:134
Auteur(s)
E. Sparidis MSc
Meijburg & Co
NLF-nummer
NLF 2018/0618
Aflevering
22 maart 2018
Judoregnummer
JCDI:NFB1372
bwbr0002629&artikel=11&lid=1,bwbr0002629&artikel=11&lid=1,bwbr0002629&artikel=11&lid=5,bwbr0002629&artikel=11&lid=5,bwbr0002629&artikel=15&lid=1,bwbr0002740&artikel=15&lid=1,bwbr0002629&artikel=11&lid=1,bwbr0002629&artikel=11&lid=1,bwbr0002629&artikel=15&lid=1

Naar de bovenkant van de pagina