Direct naar content gaan
}

Samenvatting

In deze bijdrage introduceren Lisette van der Hel-van Dijk en Marcel Snippe het concept van de ‘slimme belastingmeter’ voor het mkb-segment, aan de hand van buitenlandse voorbeelden. In dit concept staat de ondernemer centraal en maakt de overheid – waaronder de Belastingdienst – deel uit van zijn ecosysteem om zo te komen tot ‘seamless taxation’. Dat geeft de ondernemer – analoog aan de slimme energiemeter – continu inzicht in zijn belastingpositie. De belastingaangifte zal op termijn verdwijnen en de Belastingdienst zal meer proactief en responsief optreden, waarbij hij inspeelt op feiten en omstandigheden van de ondernemer.


De auteurs schrijven dit artikel op persoonlijke titel.

Taxtech artikel

1. Inleiding

De ontwikkelingen ten gevolge van digitalisering en technologie hebben de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De coronacrisis heeft ons laten zien wat de mogelijkheden van digitalisering en technologie zijn om het dagelijks leven in crisistijd doorgang te laten vinden, en ook getoond dat we in staat zijn – als er maar voldoende urgentie is – om veranderingen te omarmen. De toepassingen worden ook steeds slimmer.

Een van de private ontwikkelingen waarmee nagenoeg alle huishoudens inmiddels zijn geconfronteerd is de slimme (energie)meter. Een voordeel hiervan is dat de consument niet meer zelf de meterstanden hoeft uit te lezen en zo fouten worden voorkomen. Ook hoeft er geen meteropnemer langs te komen waarvoor mensen thuis moeten blijven en dat zorgt voor meer gemak.

Log hier in om verder te lezen

bwbr0002320&artikel=8,bwbr0002320&artikel=11,bwbr0002320&artikel=14,bwbr0002320&artikel=47,bwbr0002320&artikel=53,bwbr0002320&artikel=55

Naar de bovenkant van de pagina