Direct naar content gaan

Samenvatting

De gemachtigde in deze procedure houdt alle aandelen in Holding (belanghebbende 1). Holding houdt alle aandelen in A (bv; belanghebbende 2) die op haar beurt alle aandelen houdt in acht vennootschappen. De gemachtigde is tevens bestuurder van Holding. Holding is bestuurder van A. De gemachtigde is in dienstbetrekking bij A.

De gemachtigde stelt werkkamers en een garage ter beschikking aan A. De werkkamers en de garage zijn onderdeel van de woning van de gemachtigde, die hij in volledige eigendom heeft.

De Inspecteur heeft bij beschikking Holding en A met ingang van 1 juli 2022 aangemerkt als een fiscale eenheid voor de omzetbelasting.

In geschil is of de Inspecteur bij beschikking terecht heeft vastgesteld dat de gemachtigde geen deel uitmaakt van de fiscale eenheid.

Vast staat dat gemachtigde de ruimtes al meer dan twaalf jaar ononderbroken ter beschikking stelt aan A als kantoor en werkkamer voor haar directeur en dat gemachtigde in ruil daarvoor al die jaren – en ook in het onderhavige jaar – een vergoeding ontvangt. Dit een en ander laat geen andere conclusie toe dan dat de ruimtes worden gebruikt om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. De verhuur is dus een economische activiteit in de zin van artikel 9, lid 1, tweede alinea, Btw-richtlijn, oordeelt Rechtbank Zeeland-West-Brabant. Hieruit volgt dat gemachtigde voor de verhuur van de ruimtes in de woning als btw-ondernemer moet worden aangemerkt. Voor dat geval is niet in geschil dat wordt voldaan aan de voorwaarden voor het constateren van een fiscale eenheid tussen hem, Holding en A. Gemachtigde maakt per 1 juli 2022 deel uit van de fiscale eenheid.

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
1 juli 2022 e.v.
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum instantie
29 mei 2024
Rolnummer
23/1287
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2024:3509
NLF-nummer
NLF 2024/1295
Aflevering
4 juni 2024
bwbr0002629&artikel=7&lid=4,bwbr0002629&artikel=7&lid=4

Naar de bovenkant van de pagina