Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie(12)
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Sinds enige jaren maakt de Belastingdienst gebruik van op de openbare weg geplaatste camera’s die zijn uitgerust met ANPR-apparatuur (Automatic Number Plate Recognition). De Belastingdienst gebruikt deze ANPR-gegevens ter controle van door belastingplichtigen overgelegde verklaringen ‘geen privégebruik’ in de loonbelasting. De Belastingdienst verkreeg de gegevens tot 2014 van de Politie. Thans verzamelt de Belastingdienst de ANPR-gegevens zelfstandig, door (mede)gebruik van diezelfde camera’s. In een aantal gevallen heeft de Belastingdienst op basis van de verkregen ANPR-gegevens naheffingsaanslagen in de loonbelasting opgelegd. In een drietal zaken is de rechtmatigheid tot het verkrijgen en het gebruik van de ANPR-gegevens bij het opleggen van de naheffingsaanslagen ter discussie gesteld.

A-G Niessen heeft in deze drie zaken conclusies uitgebracht: 15/05826 (ECLI:NL:PHR:2016:853), 15/02068 (ECLI:NL:PHR:2016:884) en 15/02069 (ECLI:NL:PHR:2016:883). Bij deze conclusies hoort deze gemeenschappelijke bijlage. De A-G gaat in de bijlage in op verschillende nationale en Europeesrechtelijke regelingen om de rechtmatigheid van de vergaring en het gebruik van ANPR-gegevens door de Belastingdienst te toetsen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de gegevensverwerking door de Belastingdienst enerzijds en die door de Politie anderzijds.

De A-G komt tot het oordeel dat het zelfstandig verzamelen van ANPR-gegevens door de Belastingdienst op de openbare weg (de huidige situatie) niet op een wettelijke grondslag berust en dat sprake is van strijd met het door artikel 8 EVRM gewaarborgde recht op bescherming van het privéleven. Zo al zou worden geoordeeld dat een bevoegdheid zoals het verkrijgen van ANPR-gegevens toch uit de wet, bijvoorbeeld artikel 11 AWR, kan worden afgeleid, dan is deze daarin toch zo onhelder en zonder waarborgen voor de bescherming van de privacy geregeld dat ook dan sprake is van strijd met artikel 8 EVRM. Zowel het vastleggen als het gebruik van de gegevens (i.e. het controleren van door de belastingplichtigen overgelegde rittenadministratie ten behoeve van de heffing van loonbelasting) is immers niet redelijkerwijs voorzienbaar voor de betrokkenen.

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Instantie
A-G
Datum instantie
15 augustus 2016
Rolnummer
15/02069
ECLI
ECLI:NL:PHR:2016:885
NLF-nummer
NLF 2016/0566
Aflevering
17 november 2016
bwbr-evrm &&artikel=8,bwbr-evrm &&artikel=8

Naar de bovenkant van de pagina