Direct naar content gaan

Gerelateerde content

 • Wet en parlementaire geschiedenis
 • Internationale regelgeving
 • Lagere regelgeving
 • Besluiten
 • Jurisprudentie
 • Commentaar NLFiscaal
 • Literatuur
 • Recent

Samenvatting

De Belastingdienst gaat boetes voor belastingadviseurs en notarissen die meewerken aan belastingontduiking openbaar maken. Ed Groot (61), financieel journalist en voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, schreef op 26 november 2019 in het FD dat belastingadviseurs zich niet zo druk zouden moeten maken over deze maatregel van staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Michael van Gijlswijk legt uit waarom Groot er volkomen naast zit.

Opinie

Belastingadviseurs zijn tegen de voorgestelde regels die personen die een vergrijpboete krijgen publiekelijk aan de schandpaal nagelen. De Orde van Belastingadviseurs heeft daar samen met andere beroepsorganisaties een genuanceerde brief over gestuurd, waarin met name aandacht wordt besteed aan het feit dat een dergelijke publieke schandpaal de facto een levenslange straf betekent voor de betrokkene. Een principieel punt dus. De beroepsorganisaties zijn daarmee geen voorstander van belastingfraude. Integendeel. In willekeurige volgorde: de wet, de Belastingdienst, de beroepsregels, opleidingen, het tuchtrecht, de interne kwaliteitswaarborgen binnen belastingadviesorganisaties en niet te vergeten de eigen integriteit van belastingadviseurs, waken daarvoor.

Groot vindt dat wij ons als belastingadviseurs niet druk moeten maken. En suggereert dat het wel druk maken, komt omdat:

 1. belastingadviseurs niet willen dat het riskanter wordt om de randen van de wet op te zoeken,
 2. want daar groeien de mooiste fiscale bloemen,
 3. en die zijn alleen te plukken met hulp van deskundige adviseurs; en
 4. het verdienmodel van belastingadviseurs wordt aangetast.

Groot slaat hiermee vier keer de plank mis.

Ad 1. Belastingadviseurs zijn er primair om klanten te begeleiden bij hun zakelijke en privé-activiteiten, compliant te zijn en rechtsbescherming te bieden als de fiscus hen wellicht onterecht een aanslag oplegt (of toeslag ontneemt). Het opzoeken van de randen van de wet is niet primair ons doel. Maar dan nog. Als de rand van de wet duidelijk is dan blijven deskundige adviseurs hier binnen. Is de rand van de wet onduidelijk (hetgeen meestal zo is), dan proberen deskundige belastingadviseurs de wet naar doel en strekking uit te leggen. Dit levert nooit een fiscale vergrijpboete op. Kortom: het zoeken naar de randen van onduidelijke wetgeving is niet riskant.

Ad 2. Aan de randen van onduidelijke wetgeving staan de mooiste fiscale bloemen. Dat is niet waar. Zo min mogelijk belasting betalen – waar Ed Groot, nemen wij aan, op doelt met ‘de mooiste fiscale bloemen’ – is niet altijd het hoogste doel. Het levert namelijk heel vaak gedoe op. Als je langs de rand van de afgrond loopt, kun je immers ook naar beneden vallen. Daar hebben de meeste belastingplichtigen, en hun deskundige belastingadviseurs, geen zin in. Ook menen veel belastingplichtigen dat belasting betalen er gewoon bij hoort. En dan hebben we het nog niet eens over belastingfraude. Daar houden deskundige belastingadviseurs zich namelijk helemaal niet mee bezig. 

Ad 3. Geen of zo weinig mogelijk belasting betalen kan alleen met behulp van deskundige adviseurs. Dat is pertinent onwaar. De meeste belastingfraude gebeurt door zwart te werken. Gewoon zonder belastingadviseur, want die is daar tegen. En zo min mogelijk belasting betalen gebeurt in 99% van de gevallen op heel simpele wijze. Jaarlijks de kinderen een bedrag schenken, het benutten van wettelijke vrijstellingen, tanken over de grens. Geen belastingadviseur voor nodig. 

Ad 4. Het verdienmodel van belastingadviseurs bestaat niet uit meewerken aan belastingfraude. Punt uit. Zo zou het verdienmodel van Ed Groot ook niet moeten bestaan uit lariekoek verkopen.

Beste Ed, 

Verdiep je eens echt in onze beroepsgroep. Dan kun je zien hoe mooi dit vak is en hoe integer er gewerkt wordt.

 

Beste politiek,

Investeer in een deskundige Belastingdienst en maak goede en duidelijke fiscale wetten. Dat helpt pas echt.

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Auteur(s)
drs. M.J.A.M. van Gijlswijk
Meijburg & Co
NLF-nummer
NLF Opinie 2019/50
Judoreg
NFB2893
Publicatiedatum
1 december 2019

Naar de bovenkant van de pagina