Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

In deze zaak heeft de Inspecteur aan X (belanghebbende) een naheffingsaanslag loonheffingen en een verzuimboete opgelegd omdat hij meer dan 500 privékilometers met zijn auto van de zaak zou hebben gereden.

X stelt bij Rechtbank Den Haag dat het adres van zijn vriendin ook als zijn verblijfplaats moet worden aangemerkt, waardoor autoritten vanaf dit adres naar zijn werk eveneens als zakelijk moeten worden beschouwd.

De Rechtbank heeft geoordeeld dat het doel van de rit bepalend is voor de zakelijkheid. Aangezien X zowel vanaf zijn eigen woonadres als vanaf het adres van zijn vriendin naar zijn werk rijdt, worden beide ritten als woon-werkverkeer gezien en dus als zakelijk. Hierdoor zijn de naheffingsaanslag en de verzuimboete ten onrechte opgelegd en dienen deze te worden vernietigd, aldus de Rechtbank.

In hoger beroep stelt de Inspecteur dat er duurzaamheid moet zijn voor een verblijfplaats, maar Hof Den Haag oordeelt met de Rechtbank dat regelmatige overnachtingen en weekenden bij zijn vriendin voldoende zijn om haar adres als verblijfplaats aan te merken.

Daarom kunnen de ritten van X tussen zijn werk en het adres van zijn vriendin niet als privékilometers worden beschouwd. Het hoger beroep van de Inspecteur wordt ongegrond verklaard.

Metadata

Rubriek(en)
Loonbelasting
Belastingtijdvak
2020
Instantie
Hof Den Haag
Datum instantie
12 maart 2024
Rolnummer
23/703
ECLI
ECLI:NL:GHDHA:2024:908
NLF-nummer
NLF 2024/1584
Aflevering
2 juli 2024
bwbr0002471&artikel=13bis&lid=3,bwbr0002471&artikel=13bis&lid=3

Naar de bovenkant van de pagina