Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

X (belanghebbende) is gevestigd in Duitsland. Zij organiseert evenementen op het gebied van autoracen.

In augustus 2019 heeft X in het kader van de Porsche Carrera Cup Deutschland een race georganiseerd in Zandvoort (Nederland). X heeft in verband met haar dienstverlening facturen uitgereikt aan Porsche Deutschland.

In oktober 2019 heeft X eveneens in Zandvoort een training voor ‘sportieve rijders’ georganiseerd. X heeft in verband met haar dienstverlening een factuur uitgereikt aan Porsche Dortmund.

Niet in geschil is dat X in 2019 in Nederland prestaties op het gebied van logies, catering, circuit(ver)huur en vervoer heeft verricht. De facturen zien op die prestaties. Niet betwist is verder dat – als deze prestaties moeten worden aangemerkt als zelfstandige prestaties – de plaats van de prestaties Nederland is. Die prestaties mogen dan worden belast met Nederlandse omzetbelasting. X is het daar dan ook mee eens.

X verweert zich tegen de aan haar opgelegde naheffingsaanslag met de stelling dat geen sprake is van verschillende prestaties, maar van (een) samengestelde prestatie(s). Zij maakt dat echter niet aannemelijk.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de prestaties die X in het naheffingstijdvak heeft verricht voor de omzetbelastingheffing worden aangemerkt als zelfstandige diensten. De naheffingsaanslag is terecht en naar het juiste bedrag opgelegd. De vraag of met betrekking tot de aangifte omzetbelasting over het derde kwartaal 2019 sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding hoeft dan niet meer te worden beantwoord.

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2019
Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum instantie
27 mei 2024
Rolnummer
23/2819; 23/2820
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2024:3444
NLF-nummer
NLF 2024/1320
Aflevering
4 juni 2024

Naar de bovenkant van de pagina