Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie(16)
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

X (bv; belanghebbende) behoort tot de C-groep. Zij is vóór 1 januari 2017 eigenrisicodrager voor de regeling WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Door wetswijziging geldt per 1 januari 2017 het eigen risico dragen voor zowel werknemers in vaste dienst (WGA-vast) als voor flex-werknemers (WGA-flex). Werkgevers die reeds eigenrisicodrager voor WGA-vast zijn, en die vanaf 1 januari 2017 ook eigenrisicodrager willen worden voor WGA-flex dienen hiervoor een nieuwe garantieverklaring van hun verzekeraar over te leggen.

De verzekeraar die de garantieverklaringen van elf van de twaalf tot de C-groep behorende entiteiten tijdig aan de Inspecteur heeft aangeboden, heeft bij vergissing niet de garantieverklaring betreffende X aan de Belastingdienst verstrekt. Later is een nieuwe garantieverklaring voor X opgemaakt die op 17 februari 2017 door de Inspecteur is ontvangen.

In geschil is of het eigenrisicodragerschap van X voor de WGA per 31 december 2016 is geëindigd.

Volgens Hof Den Haag behoort het niet indienen van de garantieverklaring vóór 1 januari 2017 in dit geval niet te leiden tot het verval van de status van eigenrisicodrager. Zou de status van eigenrisicodrager wel per 1 januari 2017 vervallen, dan zou er sprake (kunnen) zijn van een dubbele verzekering en een dubbele premiebetaling. Nog zwaarder weegt dat dan de zelf ingezette begeleiding van het verzuim van een aantal zieke werknemers geheel of ten dele geen doorgang kan vinden. In dat geval wordt de beoogde doelstelling van de wetswijziging, namelijk het stimuleren van de werkhervatting van vangnetters en het terugdringen van hun langdurig ziekteverzuim, gefrustreerd als gevolg van een vergissing van een derde (de verzekeraar).

De beschikkingen waarbij het eigenrisicodragerschap van X is geëindigd worden aldus gewijzigd dat X ook na 31 december 2016 eigenrisicodrager is voor WGA-vast en WGA-flex.

Werknemers die in dienstbetrekking werkzaam zijn, zijn verplicht verzekerd voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Na twee jaar ziekte hebben zij recht op een WIA-uitkering van het UWV. Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WIA, waarvoor werkgevers de premie betalen. Die premie bestaat uit een basispremie met een vast percentage en een gedifferentieerde premie, de premie werkhervattingskas. De premie werkhervattingskas bestaat uit de componenten WGA en ZW. Tot 1 januari 2017 was de component WGA gesplitst in WGA-vast voor uitkeringen aan werknemers die vanuit een vast dienstverband de WGA instromen en WGA-flex voor uitkeringen aan werknemers met een flexibel dienstverband.

Eigenrisicodrager

Metadata

Rubriek(en)
Sociale verzekeringen
Belastingtijdvak
2017 e.v.
Instantie
Hof Den Haag
Datum instantie
28 augustus 2018
Rolnummer
18/00504 en 18/00505
ECLI
ECLI:NL:GHDHA:2018:2220
Auteur(s)
mr. H.B. Bröker
Deloitte
NLF-nummer
NLF 2018/2044
Aflevering
27 september 2018
Judoregnummer
JCDI:NFB1792
entrynotfoundinindex,entrynotfoundinindex

Naar de bovenkant van de pagina