Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie(91)
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Een man heeft zijn Audi voor een wasserette stilgezet op een parkeerplaats en heeft vervolgens een zak met wasgoed - van ongeveer 12 kilogram - afgegeven bij de wasserette ter reiniging. Hij heeft geen parkeerkaartje gekocht hetgeen heeft geleid tot een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Als hier sprake zou zijn van parkeren in de zin van de Gemeentewet is de naheffingsaanslag terecht opgelegd. De man stelt echter dat hier geen sprake is geweest van parkeren, maar van ‘het onmiddellijk laden of lossen van zaken’, zodat de naheffingsaanslag ten onrechte is opgelegd.
Hof Arnhem-Leeuwarden is het niet met de man eens. Het bezoek door een consument aan een winkel voor het verkrijgen van een dienst, vormt - hoe kortstondig dat bezoek ook is geweest - geen onmiddellijk laden en lossen van zaken in de zin van artikel 225, tweede lid, van de Gemeentewet, aldus het Hof. De man heeft tegen de uitspraak van het Hof cassatieberoep ingesteld.
A-G IJzerman geeft de man gelijk in zijn stelling dat het Hof ten onrechte een onderscheid heeft gemaakt tussen particuliere en bedrijfsmatige vervoerders per auto. Volgens de A-G kunnen alle vervoerders per auto, dus ook particulieren, in principe ‘laden of lossen’ in de zin van de wet. Zolang daarvan sprake is, lijkt het specifieke doel waarvoor wordt geladen of gelost de A-G niet van belang.
De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 12 mei 1999 (nr. 33286, ECLI:NL:HR:1999:AA2760) overwogen dat 'onder het onmiddellijk laden en lossen (…) dient te worden verstaan het onmiddellijk nadat het voertuig tot stilstand is gebracht bij voortduring inladen of uitladen van goederen van enige omvang of enig gewicht, gedurende de tijd die daarvoor nodig is'.
In casu is volgens de A-G aan deze omschrijving voldaan. Er is sprake van lossen, de auto is dichtbij de wasserette stilgezet op een parkeerplaats, de man is zeer kortstondig in de wasserette geweest en is bij het lossen met de nodige voortvarendheid te werk gegaan.
De vraag of de zak met wasgoed van 12 kg voldoende is om vervoer per auto te rechtvaardigen lijkt niet van belang, omdat het volgens de heffingsambtenaar van de gemeente Arnhem voor zijn standpunt niet relevant is of de zak 9 of 16 kg woog. Waar het om gaat is dat meer handelingen zijn verricht dan alleen het inladen of uitladen, aldus de heffingsambtenaar. Dit laatste lijkt de A-G echter in casu niet het geval te zijn.
De conclusie strekt ertoe dat het cassatieberoep van de man gegrond dient te worden verklaard.

Metadata

Rubriek(en)
Overig
Belastingtijdvak
2012
Instantie
A-G
Datum instantie
30 oktober 2013
Rolnummer
13/01494
ECLI
ECLI:NL:PHR:2013:1311
bwbid=bwbr0&artikel=225

Naar de bovenkant van de pagina