Samenvatting
Over de duur van onderhandelingen van belastingverdragen en de factoren die daarop van invloed zijn, is weinig bekend. Vraag is evenwel hoe lang dergelijke onderhandelingen gemiddeld duren en welke factoren daarop van invloed kunnen zijn. In deze bijdrage komen Mees Vergouwen en Dirk Broekhuijsen op basis van empirisch onderzoek tot antwoorden.
NLF-W artikel
1. Inleiding
Op 17 mei 2021 vroegen de leden van de fractie van D66 in de vaste commissie voor Financiën om een beschrijving ‘van de gemiddelde onderhandelingsduur van belastingverdragen bij zowel onderhandelingen over nieuwe belastingverdragen als onderhandelingen over het aanpassen van belastingverdragen’ (hierna: de Kamervragen). Het antwoord van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst (hierna: de staatssecretaris) luidde:
Bovenstaand kort en krachtige antwoord is – naar wij aannemen – ingegeven vanuit de algemene ervaring van de op Financiën gehuisde verdragsonderhandelaars. De Kamervragen kunnen echter ook – met wat doorzettingsvermogen – empirisch worden onderzocht op basis van de eenzijdige toelichtingen bij door Nederland gesloten belastingverdragen en de periodieke overzichten van lopende verdragsonderhandelingen, hetgeen voor zover wij weten nog niet eerder is gedaan. In de onderhavige bijdrage zetten wij onze empirische bevindingen uiteen over dit onderwerp. We gaan daarbij in op de vraag wat de gemiddelde duur van belastingverdrag(her)onderhandelingen is. Tevens staan we stil bij de vraag welke factoren de duur van onderhandelingen kunnen beïnvloeden.