Direct naar content gaan

Gerelateerde content

Samenvatting

In 2002 heeft de gemeente Albrandswaard besloten een schoolgebouw en een sporthal te doen bouwen. Het schoolgebouw was bestemd voor gebruik door drie instellingen voor basisonderwijs in de zin van de Wet op het primair onderwijs (hierna: de Wpo). De sporthal was bestemd te worden gebruikt door de drie basisscholen en door sportverenigingen. In verband met de realisatie van het schoolgebouw en de sporthal is aan de gemeente in 2003 en 2004 in totaal 1.039.356 euro aan omzetbelasting in rekening gebracht. De school en de sporthal worden na de realisatie daarvan onder zeer gunstige voorwaarden met omzetbelasting verkocht en geleverd aan een stichting. Het bestuur van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers van de besturen van de scholen die van het schoolgebouw gebruik maken en twee andere natuurlijke personen.
De gemeente heeft om volledige teruggaaf van de aan haar in rekening gebrachte voordruk verzocht. De inspecteur heeft de teruggaaf aanvankelijk grotendeels verleend, maar later gaat is hij tot naheffing overgegaan.
Het Hof heeft geoordeeld dat er weliswaar sprake is geweest van een levering, maar dat sprake is van misbruik van recht. Op die grond heeft Albrandswaard geen recht op teruggaaf van de aan haar ter zake van de bouw in rekening gebrachte omzetbelasting, aldus het Hof. Tegen dit oordeel heeft de gemeente cassatieberoep ingesteld.
Volgens de Hoge Raad is het schoolgebouw en de sporthal (verder: het schoolgebouw) een door de gemeente bekostigde voorziening in de huisvesting in de zin van artikel 91, lid 1, van de Wpo ten behoeve van twee niet door de gemeente in stand gehouden scholen en een openbare school die in stand wordt gehouden door een stichting. Dat betekent dat gemeente op grond van de bepalingen van de Wpo in beginsel was gehouden de eigendom van het schoolgebouw aan het bevoegd gezag van de twee niet-gemeentelijke scholen over te dragen. Voorts stond het de gemeente vrij de eigendom van het schoolgebouw over te dragen aan de stichting die het openbaar onderwijs in stand houdt. Bij voorgenomen gezamenlijk gebruik door de drie scholen had de gemeente het schoolgebouw kunnen overdragen aan de drie instellingen gezamenlijk.
Onder deze omstandigheden vormen de verkoop en de overdracht van het schoolgebouw geen misbruik van recht (fraus legis), ook niet nu het schoolgebouw niet aan het bevoegd gezag van de drie scholen zelf is overgedragen maar aan een stichting waarvan het bestuur in meerderheid wordt gevormd door vertegenwoordigers van de drie scholen, aldus de Hoge Raad. Het heeft de gemeente immers vrij gestaan om te kiezen tussen twee mogelijkheden, te weten het volgen van de hoofdregel van artikel 103, lid 2, van de Wpo (de overdracht van het schoolgebouw) dan wel het met het bevoegd gezag van de scholen overeenkomen dat het schoolgebouw bij de gemeente in eigendom zou blijven. De gemeente was niet verplicht de mogelijkheid te kiezen waarbij het hoogste bedrag aan omzetbelasting zou zijn verschuldigd, maar had integendeel het recht om haar activiteit zodanig te structureren dat de omvang van de belastingschuld beperkt zou blijven.
Hieraan doet niet af dat de gemeente een verkoopprijs heeft bedongen en ontvangen die lager is dan de kostprijs van het schoolgebouw. De Hoge Raad merkt hierbij op dat de inspecteur voor het Hof niet heeft gesteld dat de overeengekomen vergoeding kunstmatig is, in die zin dat de gemeente, alle omstandigheden in aanmerking genomen, in wezen geen of slechts een symbolische vergoeding van de stichting heeft bedongen en ontvangen. In dat geval zou de gemeente met betrekking tot het schoolgebouw geen economische activiteit hebben verricht en ter zake van het schoolgebouw geen recht op aftrek hebben gehad.
Het cassatieberoep van de gemeente wordt door de Hoge Raad gegrond verklaard en de naheffingsaanslag wordt vernietigd.
Nagenoeg conform A-G Van Hilten.

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Belastingtijdvak
2004
Instantie
HR
Datum instantie
29 juni 2012
Rolnummer
10.00786
ECLI
ECLI:NL:HR:2012:BR4525
15&g=2004-01-01,bwbid=bwbr0&artikel=3

Naar de bovenkant van de pagina