Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Op grond van artikel 4, lid 1, AWR wordt de fiscale woonplaats van een natuurlijk persoon naar de omstandigheden beoordeeld. Kwalificeert een persoon als inwoner van Nederland, dan ontvouwt zich een assortiment aan fiscale consequenties en verplichtingen. Met enige regelmaat vinden daarom procedures plaats waarin vermeend inwonerschap van Nederland onderwerp van discussie vormt, doorgaans met weinig succes voor de belastingplichtige. Om terug te vallen op de tekst van U2 waaraan de titel van deze bijdrage is ontleend: ‘you can go anywhere, Miami, New Orleans, London, Belfast and Berlin’, maar de band met Nederland blijkt moeilijk verbreekbaar. In deze bijdrage analyseert Erik Swaving Dijkstra de uitspraken over fiscaal inwonerschap van natuurlijke personen in de periode januari 2019 tot en met juni 2020 en de daaruit te ontwaren rode draad.

NLF-W artikel

1. Inleiding

Op grond van artikel 4, lid 1, AWR wordt de fiscale woonplaats van een natuurlijk persoon naar de omstandigheden beoordeeld. Kwalificeert een persoon als inwoner van Nederland, dan ontvouwt zich een assortiment aan fiscale consequenties en verplichtingen. Met enige regelmaat vinden daarom procedures plaats waarin vermeend inwonerschap van Nederland onderwerp van discussie vormt, doorgaans met weinig succes voor de belastingplichtige. Om weer terug te vallen op de tekst van U2 waaraan de titel van deze bijdrage is ontleend: ‘you can go anywhere, Miami, New Orleans, London, Belfast and Berlin’, maar de band met Nederland blijkt moeilijk verbreekbaar.

Deze bijdrage analyseert de uitspraken over fiscaal inwonerschap van natuurlijke personen in de periode januari 2019 tot en met juni 2020 en de daaruit te ontwaren rode draad.

Log hier in om verder te lezen

Metadata

Rubriek(en)
Formeel belastingrecht
Auteur(s)
mr. E. Swaving Dijkstra
Houthoff
NLF-nummer
NLF-W 2020/14
Judoreg
NFB3653
Publicatiedatum
20 augustus 2020

Naar de bovenkant van de pagina