Direct naar content gaan

Samenvatting

X stelt tegen vergoeding aan prostituees kamers ter beschikking voor de uitoefening van (raam)prostitutie in panden waarvan zij eigenaar is. Zij beschikt daarvoor over door de gemeenten afgegeven exploitatievergunningen. In elk van de exploitatievergunningen zijn natuurlijke personen aangewezen die in de panden waarop de desbetreffende exploitatievergunning betrekking heeft, de feitelijke leiding uitoefenen en verantwoordelijk zijn voor de naleving van de gestelde voorschriften. In casu waren dat personen in dienst van C, met uitzondering van een persoon die handelde als eenmanszaak onder de naam B.

Na verwijzing door de Hoge Raad was in geschil of de door X jegens de prostituees verrichte prestatie niet meer omvat dan enkel de (als vrijgestelde verhuur aan te merken) terbeschikkingstelling van een kamer in een pand waarin prostitutie door de gemeente is toegestaan. In dit kader zijn de rechtsbetrekkingen van C en B jegens X dan wel de prostituees van belang.

Verwijzingshof Amsterdam is tot het oordeel gekomen dat de beheerdiensten van C en B niet uitsluitend op grond van een met de prostituee gesloten overeenkomst zijn verricht.

X betoogt in cassatie dat het Hof – in strijd met artikel 29e AWR – zich niet aan de verwijzingsopdracht heeft gehouden door zijn oordelen niet te beperken tot het antwoord op de vraag of C beheerwerkzaamheden jegens X heeft verricht maar ook te beoordelen of B als beheerder jegens X werkzaamheden heeft verricht. De Hoge Raad oordeelt echter dat het Hof mede mocht onderzoeken op grond van welke rechtsbetrekkingen B in het onderhavige tijdvak werkzaamheden in de panden heeft verricht. Het Hof is daarmee na verwijzing niet buiten de grenzen van de rechtsstrijd getreden noch heeft het Hof anderszins het bepaalde in artikel 29e AWR geschonden.

X betoogt volgens de Hoge Raad wel terecht dat het Hof een onjuiste maatstaf heeft gehanteerd door de in HR 1 maart 2002, 36.020, ECLI:NL:HR:2002:AD9708 neergelegde rechtsregel omtrent de bewijslastverdeling beslissend te achten. Bij de beoordeling van de vraag of de door X jegens de prostituees verrichte prestatie niet meer omvat dan enkel de vrijgestelde verhuur van onroerende zaken, en de in dat verband te beoordelen rechtsbetrekkingen van C en B jegens X dan wel de prostituees, geldt de vrije bewijsleer. Het Hof had moeten beoordelen of de Inspecteur met de feiten en omstandigheden die hij heeft aangevoerd het in HR 2 december 2011, 43.813, ECLI:NL:HR:2011:BU6535 bedoelde tegenbewijs heeft geleverd, en zo dit niet het geval is, of X daarmee heeft voldaan aan de op haar rustende last het in r.o. 3.4.2 van het verwijzingsarrest bedoelde bewijsvermoeden te ontzenuwen.

De zaak is (opnieuw) verwezen naar Hof Den Bosch.

Dit arrest is er één uit een reeks van zaken waarin sinds 2008 wordt geprocedeerd. Over het begrip ‘verhuur’ in de zin van de omzetbelasting en de aard van de (samengestelde) prestatie is in het kader van deze zaken dan ook al meermaals geschreven. Die aspecten laat ik hier derhalve voor wat het is.

Het gaat, na vier uitspraken, nog steeds over de vraag of de door X aan de prostituees verrichte prestaties enkel de vrijgestelde verhuur van onroerende zaken omvat, zoals wordt betoogd door X, of dat de diensten van X ook de werkzaamheden van de beheerders omvatten, zoals de Belastingdienst betoogt. Het antwoord op die vraag geeft namelijk de doorslag voor de behandeling van de diensten van X aan de prostituees: vrijgesteld of belast voor de omzetbelasting. Het arrest van de Hoge Raad is interessant vanwege de korte, heldere en, naar mijn mening, terechte uitleg omtrent de bewijslastverdeling.

Metadata

Rubriek(en)
Omzetbelasting
Formeel belastingrecht
Belastingtijdvak
2008
Instantie
HR
Datum instantie
14 april 2017
Rolnummer
15/01901
ECLI
ECLI:NL:HR:2017:680
Auteur(s)
mr. L.M.S.M. van Esdonk-Bongaarts
Hertoghs advocaten
NLF-nummer
NLF 2017/0964
Aflevering
4 mei 2017
Judoregnummer
JCDI:NFB453
entry not found in index,bwbr0002320&artikel=29e&lid=2,bwbr0002320&artikel=29e,bwbr0002629&artikel=11,bwbr0002629&artikel=37e

Naar de bovenkant van de pagina