Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

De Europese Commissie heeft op 19 juni 2023 nieuwe regels voorgesteld om bronbelastingprocedures in de EU efficiënter en veiliger te maken voor beleggers, financiële intermediairs (bijvoorbeeld banken) en belastingdiensten van de lidstaten. Dit initiatief – een essentieel onderdeel van de mededeling over belastingheffing van ondernemingen in de 21e eeuw en het actieplan van de Commissie voor de kapitaalmarktenunie van 2020 – zal eerlijkere belastingheffing bevorderen, belastingfraude bestrijden en grensoverschrijdende investeringen in de hele EU ondersteunen.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen die worden voorgesteld en die het leven voor beleggers, financiële intermediairs en nationale belastingautoriteiten makkelijker zullen maken:

Een gemeenschappelijke Europese digitale fiscale woonplaatsverklaring zal de procedures voor bronbelastingvermindering sneller en efficiënter maken. Zo hebben beleggers met een gediversifieerde portefeuille in de EU slechts één digitale fiscale woonplaatsverklaring nodig om in hetzelfde kalenderjaar meerdere terugbetalingen terug te vorderen. De digitale fiscale woonplaatsverklaring moet binnen één werkdag na indiening van een verzoek worden afgegeven. Momenteel maken de meeste lidstaten nog steeds gebruik van papieren procedures.

Twee versnelde procedures in aanvulling op de bestaande standaard teruggaafprocedure: een procedure voor ‘vermindering aan de bron’ en een systeem van ‘snelle teruggaaf’, waardoor het proces van vermindering in de hele EU sneller en meer geharmoniseerd zal worden. De lidstaten zullen kunnen kiezen welke procedure ze willen gebruiken, en ze kunnen de twee ook combineren. 

Bij de procedure voor ‘vermindering aan de bron’ is het bij de uitkering van dividenden of rente toegepaste belastingtarief rechtstreeks gebaseerd op de toepasselijke regels van de bepalingen van het dubbelbelastingverdrag.

Bij de ‘snelle teruggaafprocedure’ wordt bij de eerste betaling rekening gehouden met het tarief van de bronbelasting van de lidstaat waar de dividenden of rente worden uitgekeerd, maar wordt de teruggaaf van te veel betaalde belastingen binnen vijftig dagen na de datum van betaling toegekend.

Door deze gestandaardiseerde procedures zullen beleggers naar schatting ongeveer 5,17 miljard euro per jaar besparen.

Met een gestandaardiseerde rapportageverplichting zullen de nationale belastingdiensten over de nodige instrumenten beschikken om na te gaan of iemand in aanmerking komt voor het verlaagde tarief en om mogelijk misbruik op te sporen. Gecertificeerde financiële intermediairs zullen de betaling van dividenden of rente aan de bevoegde belastingdienst moeten melden, zodat deze de transactie kan traceren. Met name grote financiële intermediairs in de EU zullen verplicht worden om zich aan te sluiten bij een nationaal register van gecertificeerde financiële intermediairs. Dit register zal ook op vrijwillige basis openstaan voor financiële intermediairs van buiten de EU en voor kleinere financiële intermediairs in de EU. Belastingplichtigen die via gecertificeerde financiële intermediairs in de EU investeren, zullen profiteren van versnelde bronbelastingprocedures en dubbele belastingheffing op dividenduitkeringen voorkomen. Hoe meer financiële intermediairs zich registreren, hoe gemakkelijker het voor de belastingautoriteiten zal zijn om teruggaafverzoeken te verwerken, ongeacht de gebruikte procedure.

Zodra het voorstel door de lidstaten is aangenomen, moet het op 1 januari 2027 in werking treden.

Metadata

Rubriek(en)
Europees belastingrecht
Belastingtijdvak
2023 e.v.
Instantie
Europese Commissie
Datum instantie
19 juni 2023
Auteur(s)
W. Boei LLM
Erasmus Universiteit Rotterdam
NLF-nummer
NLF 2023/1666
Aflevering
27 juli 2023
Judoregnummer
JCDI:NFB5906

Naar de bovenkant van de pagina