Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Deze zaak betreft een schadestaatprocedure. In de hoofdzaak is tussen partijen niet in geschil dat een adviseur van een belastingadvieskantoor in het najaar van 2018 een beroepsfout heeft gemaakt door het niet tijdig bij het Handelsregister neerleggen van fusiedocumentatie. Hierdoor kon de beoogde juridische fusie tussen Innophos Netherlands Holdings B.V. en Innophos International Holdings B.V. niet meer met terugwerkende kracht tot 1 januari 2018 plaatsvinden. Het geschil in de hoofdzaak gaat over de vraag of Innophos c.s. daardoor schade heeft geleden. Partijen verschillen daarbij van mening of Innophos en haar groep zonder de beroepsfout in 2018 met recht rente over de zogenoemde ‘Mexico Lening 2’ in aftrek had kunnen brengen voor de vennootschapsbelasting. Mexico Lening 2 is een lening van een moedervennootschap aan Innophos Netherlands Holdings B.V.

Rechtbank Amsterdam oordeelt dat als de fusie op het beoogde tijdstip had plaatsgevonden, dit geen belastingvoordeel zou hebben opgeleverd. De gevorderde vermogensschade wordt daarom afgewezen.

Innophos c.s. heeft voorts gesteld als gevolg van de beroepsfout overige vermogensschade te hebben geleden bestaande uit kosten voor fiscaal advies, juridisch advies en notariële diensten. Zij vordert in dit verband de betaling door de adviseur van een bedrag van in totaal € 634.762,85.

De Rechtbank wijst de vordering gedeeltelijk toe en veroordeelt het advieskantoor om aan Innophos c.s. een bedrag te betalen van € 293.283,76.

Metadata

Rubriek(en)
Civiel recht
Belastingtijdvak
2018
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum instantie
31 januari 2024
Rolnummer
C/13/718942 / HA ZA 22-478
ECLI
ECLI:NL:RBAMS:2024:825
Auteur(s)
mr. J.J. Vetter
Geradts & Vetter Advocaten
mr. M.H.C. Ruijschop
BDO

NLF-nummer
NLF 2024/0781

Naar de bovenkant van de pagina