Direct naar content gaan

Gerelateerde content

  • Wet en parlementaire geschiedenis
  • Internationale regelgeving
  • Lagere regelgeving
  • Besluiten
  • Jurisprudentie
  • Commentaar NLFiscaal
  • Literatuur
  • Recent

Samenvatting

Deze zaak die volgens de media betrekking heeft op Credit Suisse, gaat over van derden gekochte winstvennootschappen die zijn ingezet in het kader van investeringen dan wel financieringen.
De betreffende investeringen dan wel financieringen zijn zodanig vormgegeven dat in de Nederlandse vennootschappen rentelasten ontstonden die effectief ten laste konden komen van de (gerealiseerde en voorzienbare) fiscale winsten van de winstvennootschappen. Voor de voordelen die werden verwacht in het kader van de investeringen en financieringen van de winstvennootschappen, hebben de winstvennootschappen aanspraak gemaakt op toepassing van de deelnemingsvrijstelling.
Met de Inspecteur heeft Rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat deze gekozen structuur fraus legis oplevert.
Waar een belastingplichtige op zichzelf nog gebruik kan maken van de leemte in (onder meer artikel 20a van) de Wet Vpb indien er een zakelijk motief was, is dit niet meer toegestaan als die leemte doelbewust wordt gebruikt met belastingverijdeling als doorslaggevende reden.
Dan wordt immers zozeer in strijd gehandeld met het doel en de strekking van onder meer artikel 20a van de Wet Vpb (te weten het tegengaan van handel in winst- en verlieslichamen en de daarbij gepaard gaande import van verliezen), dat dit fraus legis oplevert, aldus de Rechtbank.
Het betreft in totaal een twintigtal belastingaanslagen. Bij het overgrote deel daarvan is voorts een boete van 51% van de verschuldigde belasting opgelegd.
Ook Hof Amsterdam komt met aanvulling van gronden tot het oordeel dat sprake is van fraus legis.
Het oordeelt echter dat de Inspecteur een ambtelijk verzuim heeft begaan zodat de Inspecteur niet beschikt over een nieuw feit om na te vorderen. Ook is geen sprake van kwade trouw.
Gelet hierop worden een zevental navorderingsaanslagen vernietigd. Ook worden boeten vernietigd door het Hof omdat sprake is van een pleitbaar standpunt.
In twee gevallen oordeelt het Hof dat de zaken moeten worden heropend voor een nieuwe beoordeling (ook van de boeten).

Metadata

Rubriek(en)
Vennootschapsbelasting
Belastingtijdvak
2005-2008
Instantie
Hof Amsterdam
Datum instantie
8 oktober 2015
Rolnummer
13/00777
ECLI
ECLI:NL:GHAMS:2015:4098

Naar de bovenkant van de pagina